Europska gostovanja

GKL Rijeka putuje po Europi: Riječki lutkari u Makedoniji i Belgiji

Kim Cuculić

Predstava »Avanture maloga Juju« / Snimio Petar FABIJAN

Predstava »Avanture maloga Juju« / Snimio Petar FABIJAN

Ono čemu treba posvetiti pažnju je gostovanje u Belgiji, u Bruxellesu, u povodu 30. obljetnice održavanja hrvatske nastave u Kraljevini Belgiji



 


 


RIJEKA – Ansambl Gradskog kazališta lutaka Rijeka s predstavom »Avanture maloga Juju« gostuje na Prvom festivalu »Igor Madžirov«, koji će se u organizaciji Kazališta za djecu i mlade održavati u Skoplju u Makedoniji od 30. rujna do 4. listopada. Ova nagrađivana predstava autorica Ivane Đule i Milice Sinkauz (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama) te redateljice Renate Carole Gatice na rasporedu je u nedjelju, 2. listopada, a iz naše zemlje na ovom međunarodnom festivalu gostuje još kazalište Žar ptica iz Zagreba.


Predstava i izložba na ASSITEJ-u




Nakon festivala u inozemstvu, riječke lutkare očekuje nacionalni festival i to 25. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade ASSITEJ koji će se kao i svake godine održavati u Čakovcu. Tako će se u utorak, 11. listopada, uprizoriti još jedna nagrađivana predstava – »Srce veće od mene samog« autorice i redateljice Tamare Kučinović. Predstava je glumačka, emotivna, istovremeno i snažna i nježna, a publika će je imati prilike vidjeti i na pozornici Gradskog kazališta lutaka Rijeka u petak, 7. listopada, u 18 sati te u subotu, 8. listopada, u 11 i 18 sati. Te su izvedbe dio Dječjeg tjedna, koji se ove godine obilježava od 3. do 9. listopada, pa je cijena ulaznice u slobodnoj prodaji snižena.


Glumci »Srca većeg od mene samog«

Glumci »Srca većeg od mene samog«


Također, na ovogodišnjem ASSITEJ-u likovna umjetnica Kazališta Marija Volkmer postavit će retrospektivu – izložbu »Za naše daske prikovani 60 godina… i još koja više«, koja je prvotno bila postavljena 2020. godine u atriju Gradskog kazališta lutaka Rijeka, a u povodu 60 godina djelovanja Kazališta, a sada je proširena i novim desetljećem. Publiku na Rabu u petak, 14. listopada, očekuje već spomenuta predstava »Avanture maloga Juju«, a slavna »Palačinka mog života«, autorski projekt Davida Petrovića, u Omišlju će gostovati u subotu, 15. listopada, sve u dogovoru s lokalnim organizatorima.


Gostovanje u Bruxellesu


Ono čemu se treba posvetiti posebna pažnja je gostovanje u Belgiji, u Bruxellesu, u povodu 30. obljetnice održavanja hrvatske nastave u Kraljevini Belgiji. Na poziv belgijske Udruge roditelja hrvatske nastave dobro uigrani ansambl predstave »Avanture maloga Juju« gostovat će u Dvorani »La Venerie« u petak, 21. listopada.


Kraj listopada ekipa iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka ipak će dočekati u svojoj kući, i to uz prvu ovosezonsku premijeru predstave »Pčelica Maja« poznatih autorica Ivane Đule i Milice Sinkauz (prema romanu Waldemara Bonselsa) i redateljice Renate Carole Gatice.