Premijera u Rijeci

Frljić i Blažević predstavljaju “Trilogiju o hrvatskom fašizmu” 22. lipnja

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Trilogija je sastavljena od predstava »Bakhe«, »Aleksandra Zec« i »Hrvatsko glumište«, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Rijeci. Prvi dio »Bakhe« izvest će se ispred zgrade HNK Ivana pl. zajca, a druga dva dijela na sceni HNK



RIJEKA »Trilogija o hrvatskom fašizmu«, sastavljena od triju predstava redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, premijerno će se izvesti 22. lipnja u sklopu festivala Riječkih ljetnih noći.


Trilogija je sastavljena od predstava »Bakhe«, »Aleksandra Zec« i »Hrvatsko glumište«, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Rijeci. Prvi dio »Bakhe« izvest će se ispred zgrade HNK Ivana pl. zajca, a druga dva dijela na sceni HNK.


Redatelj i intendant riječkoga HNK Oliver Frljić rekao je da se predstava »Bakhe« referira na ratne zločine u splitskoj luci Lori tijekom Domovinskog rata, za koje, dodao je, nitko nije kažnjen.




Rekao je da je ta predstava za izvedbu u »Trilogiji« izmijenjena u odnosu prema izvornoj. »Tada je bilo vrijeme vladavine Ive Sanadera. Od tada do danas se toliko toga pogoršalo uz porast netolerancije, dio stanovništva strahuje od izlaska na ulice, pokušava se uvesti verbalni delikt, poput suca Ivana Turudića koji je ustvrdio da bi trebalo sankcionirati određena razmišljanja o Domovinskom ratu«, rekao je Frljić.


Predstava »Aleksandra Zec« govori o ubojstvu 12-godišnjakinje, najstarijeg djeteta zagrebačke obitelji Zec, za koje su 1991. osumnjičeni pripadnici rezervnog sastava MUP-a, a počinitelji nikad nisu kažnjeni.


»Treći dio ‘Hrvatsko glumište’ govori o neodgovornosti hrvatskoga glumišta 90-ih godina u kojem se nikad nije formirao antiratni diskurs«, ustvrdio je Frljić.Rekao je da su te tri predstave estetski i tematski međusobno povezane te da Blažević i on osjećaju građansku i društvenu dužnost pokazati ih.

»Trilogija o hrvatskom fašizmu«, kako je predviđeno, trajat će oko dva i pol sata, a glumit će Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Damir Orlić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić i drugi. Kostimografkinja predstave »Bakhe« je Manuela Paladin-Šabanović, a u drugim dvjema predstavama Sandra Dekanić. Scenografkinja u »Aleksandri Zec« je Ljerka Hribar, a u »Hrvatskome glumištu« Petra Veber.


Predstava će se izvesti još 23. i 24. lipnja.