28. izdanje

FOTO Otvorena Revija lutkarskih kazališta, čekaju nas predstave za sve uzraste

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

U još jednome izdanju Revije riječka će publika imati prilike pogledati predstave iz čak sedam inozemnih kazališta



U Gradskome kazalištu lutaka Rijeka svečano je otvorena 28. Revija lutkarskih kazališta u sklopu koje će, od 3. do 11. studenoga, biti na nekoliko lokacija izvedeno dvanaest predstava iz zemlje i inozemstva, koje donose uvid u aktualne lutkarske tendencije i poetike.


Foto galerija: Otvorenje Revije lutkarskih kazališta Foto: Ana Križanec


U još jednome izdanju Revije riječka će publika imati prilike pogledati predstave iz čak sedam inozemnih kazališta – iz tri slovenska, makedonskog, češkog, srpskog i litavskog – namijenjene za različite uzraste, od onih za najmlađe do onih za odrasle.





Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Magdalena Lupi Alvir, predstavila je bogat program Revije s predstavama različitih lutkarskih tehnika i poetika, koje progovaraju o raznim i aktualnim temama.


Ovom prigodom gradonačelnik Marko Filipović osvrnuo se na brojne uspjehe riječkog kazališta lutaka.



Predstave


Ovogodišnju Reviju otvorila je jednosatna predstava za odrasle, »Mesarica« Matije Solcea i Frana Levstika, temeljena na motivima pripovijetke »Martin Krpan iz Vrha«, u kojoj »izvođači reinterpretiraju Levstikovu pripovijest, postavljajući njezine motive u novi kontekst, spajajući ih u kompoziciju protkanu harmonikom, rockom, situacijskom komikom, specifičnim predmetima i pomno osmišljenim lutkarskim elementima«, piše u programskoj knjižici.



Revija donosi predstave »Palčica« redateljice Maje Kunšič, »Ronja – razbojnikova kći« redatelja Jakuba Maksymova, »Ču-čuuu-fiju-vau« Michaele Homolove, »Oblak i cvijet« Bojane Lazić, »Drvljaci« Vanje Jovanovića i Patrika Gregureca, »Ezopov kolaž« Petre Mrduljaš, »Tajni vrt« Fabrizija Montecchija, »Buba« Katje Povše, »Tonka će sutra« Marijane Matoković, »Mali svjetovi« Birutea Baneviciutea te »Trnoružica – elektro bajka« Mattea Spiazzija. Nakon svake odgledane predstave publika će moći glasati za najbolju predstavu koja će dobiti nagradu publike »Domino«.


Popratni program


Uz izvedbeni program, i ove nas godine očekuje i popratni program u sklopu kojeg će se održati lutkarska radionica i igraonica, projekt »Lutke u izloge!«, a ove će godine Revija uključiti prezentaciju knjige autora Igora Tretinjaka pod naslovom »Suvremeno lutkarstvo i kritika« koja se održava danas u 19 sati u Dječjoj kući te prezentaciju dramske radionice za djecu pod vodstvom Petre Šarac i Petre Vučković imena »TO GO OR NOT TO GO«, kao i zanimljiv projekt u sklopu kojeg je radionica, u suradnji GKLR-a, španjolskog Centra kreativnosti i umjetnosti za djecu i obitelji »La Sala« te finskog Umjetničkog centra »Annantalo«, nastala.


Foto Ana Križanec


Obje prezentacije bit će u riječkoj Dječjoj kući, a svi ostali izvedbeni programi u GKLR-u, HKD-u te u Filodrammatici.


Organizator Revije je Gradsko kazalište lutaka Rijeka, a Reviju sufinanciraju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Ministarstvo kulture i medija.



Više informacija o programu Revije lutkarskih kazališta i novoj sezoni Gradskog kazališta lutaka Rijeka može se naći na mrežnim stranicama Kazališta www.gkl-rijeka.hr, Facebook stranici ili Instagram profilu kazališta.


Za više informacija tu su i mail adrese [email protected], [email protected], fiksni telefon 051 325 680 ili mobitel 091 325 6817.