LUTKARSKA UMJETNOST

Evo što Rijeci donosi 28. izdanje Revije lutkarskih kazališta

Ervin Pavleković

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Publika će imati prilike pogledati 12 predstava koja će se održavati na četirima lokacijama - u Lutkarskom kazalištu, Dječjoj kući, Filodrammatici i u HKD-u



RIJEKA – Uz kontinuirano neprekinuto održavanje, ove godine 28. put, od 3. do 11. studenog, održat će se Revija lutkarskih kazališta u Rijeci koja će i ove godine nizom različitih predstava iz zemlje i inozemstva donijeti pregled lutkarskih poetika.


Ove godine publika će imati prilike pogledati dvanaest predstava koja će se održavati na četirima lokacijama – u Lutkarskom kazalištu, Dječjoj kući, Filodrammatici i u HKD-u – te tako dobiti uvid u lutkarske tendencije i aktualnosti.


Kako je uvodno kazala ravnateljica GKLR-a Magdalena Lupi Alvir, od dvanaest predstava koliko će biti izvedeno većinom se radi o onima iz inozemstva, iz Slovenije, Srbije, Češke, Makedonije i Litve.


Za sve uzraste




Ovogodišnju će reviju, ističe, otvoriti predstava »Mesarica« Matije Solcea i Frana Levstika, intermedijalni lutkarski kabaret, kako su je nazvali sami autori, a »riječ je o predstavi za odrasle koja na zabavan, duhovit, ali isto tako i satiričan način govori i predstavlja nam poznatu slovensku priču o Martinu Krpanu«, a zatvorit će je GKLR-ova predstava Trnoružica – elektro bajka Mattea Spiazzija.


– Ove su godine, kao i svake, predstave rađene i selektirane po principu kvalitete i aktualnosti, no isto tako smo nastojali da imamo predstave za sve uzraste, pa imamo od interaktivnih forma za bebe, preko vrtićkih predstava, predstava za školske uzraste, predstava za mlade, što je vrlo zanimljivo, do predstava za odrasle, »Mesarice« koja je na samome otvaranju.


Vidjet ćemo i predstave različitih i lutkarskih žanrova, i tehnika, i tehnologija, i različitih lutkarskih formi, pa tako imamo nekoliko predstava u kojima uz lutku vrlo važno mjesto ima glazba; imamo čak dva lutkarska kabarea, ističe Lupi Alvir.


U ovogodišnjem izdanju Revije, pojašnjava, publika će tako moći vidjeti predstave s elementom glazbe kao važnim sugovornikom na sceni, a vidjet ćemo predstave koje su rađene u formi vizualnog kazališta, teatra objekata, teatra sjena, te će biti zastupljeno i klasično lutkarstvo sa stolnim, drvenim i tradicionalnim lutkama.


Vrlo, vrlo aktualne teme


– Na neki način i što se tiče tema, i što se tiče uzrasta, i što se tiče predstava, mislim da Revija nudi bogat i raznolik program i program za svakoga ponešto.


Što se samog temata tiče, predstave se bave vrlo, vrlo aktualnim temama, što samo pokazuje koliko lutkarstvo zna odgovoriti na trenutak u kojem živimo na jedan vrlo zanimljiv, ponekad provokativan i inovativan način, te koliko je zapravo lutkarski medij živ i koliko on može prenijeti brojne teme koje se tiču današnjeg vremena, i za djecu i za odrasle.


Pa jedna od važnih tema kojima se bave predstave na ovoj reviji su teme odrastanja, prihvaćanja, odgovornosti, sazrijevanja, hrabrosti u nimalo lakim vremenima i nimalo lakom i jednostavnom svijetu kojega danas živimo.


Tu su i teme učenja i istraživanja svijeta i upoznavanja sebe, ali isto tako i teme odnosa čovjeka i prirode koja na kraju sve liječi i od koje jako puno možemo naučiti kroz floralno-životinjski svijet, a isto tako, predstave se bave i temama različitosti svijeta, zaključuje ravnateljica.


Glasanje za nagradu publike


Viši savjetnik za kulturu Primorsko-goranske županije Sanjin Dragozetić dodaje kako je na Županiji da i dalje, kao i od samih početaka, prepoznaje programe i predstave poput onih lutkarskog kazališta, pa tako i Revije.


Prema riječima zamjenice gradonačelnika Sandre Krpan, 28 godina Revije jasan je pokazatelj »da se radi o velikoj kulturnoj manifestaciji prepoznatoj ne samo u Hrvatskoj, nego i šire«.


Također je čestitala Kazalištu na svim dosadašnjim uspjesima GKLR-a koje pronosi »jedan lijepi glas o Rijeci i o njezinim stanovnicima« te pozvala sve da dođu jer se iz predstava koje se odnose na mlade može ponešto i naučiti.


Ovogodišnja Revija donosi predstave »Mesarica«, »Palčica«, »Ronja – razbojnikova kći«, »Ču-čuuu-fiju-vau«, »Oblak i cvijet«, »Drvljaci«, »Ezopov kolaž«, »Tajni vrt«, »Buba«, »Tonka će sutra«, »Mali svjetovi«, »Trnoružica – elektro bajka«. Nakon svake odgledane predstave publika će moći glasati za najbolju predstavu koja će dobiti nagradu publike »Domino«.


Popratni program


Popratni program uključuje lutkarsku radionicu i igraonicu koju vode glumci-lutkari, prezentaciju knjige »Suvremeno lutkarstvo i kritika« Igora Tretinjaka, prezentaciju radionice »TO GO OR NOT TO GO«, projekta GKLR-a, španjolskog Centra kreativnosti i umjetnosti za djecu i obtelji »La sala« i finskog Umjetničkog centra »Annantalo«, a riječke će izloge u tjednu održavanja Revije već tradicionalno ukrašavati lutke.