Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre: Na dramskom programu četiri premijere

Hina

Ilustracija / Foto GRGO JELAVIĆ/ PIXSELL

Ilustracija / Foto GRGO JELAVIĆ/ PIXSELL

Prva premijera "Vidi kako Lokrum pere zube", nastala po istoimenom romanu Ivane Lovrić Jović u režiji Paola Tišljarića, koprodukcija je Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića.



Na dramskom programu 74. Dubrovačkih ljetnih igara, koje će se od 10. srpnja do 25. kolovoza održati na različitim ambijentalnim lokacijama u gradu, bit će izvedene četiri premijerne predstave te četiri reprize i dva gostovanja.


Prva premijera “Vidi kako Lokrum pere zube”, nastala po istoimenom romanu Ivane Lovrić Jović u režiji Paola Tišljarića, koprodukcija je Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića. U predstavi koja će se izvoditi na otoku Lokrumu od 12. do 14. srpnja, glume Marija Šegvić, Sandra Lončarić, Mirej Stanić, Anja Đurinović i drugi.


Drugi premijerni naslov “Na tri kralja ili kako hoćete” Grzegorza Jarzyne i Romana Pawłowskog, nastao po motivima istoimene drame Williama Shakespearea, koprodukcija je Igara sa Zagrebačkim kazalištem mladih u režiji Jarzyne, a moći će se pogledati na tvrđavi Lovrjenac od 21. do 25. srpnja.




U Jarzyninoj interpretaciji, u kojoj renesansna komedija postaje suvremena priča o ljubavi koja prelazi sve granice i koja govori o rodnim ulogam ai njihovu utjecaju na međuljudske odnose, glume Dado Ćosić, Anđela Ramljak, Mia Melcher, Katarina Bistrović Darvaš, Petra Svrtan, Doris Šarić Kukuljica i drugi.


Monodrama “Maske” redatelja i glumca Dražena Šivaka koprodukcija je Dubrovačkih ljetnih igara i Umjetničke organizacije Grupa koja će premijerno biti prikazana 12. kolovoza na tvrđavi Bokar. Šivak u predstavi u formi predavanja objašnjava značenje maski i arhetipove koji su predstavljeni u tehnici commedie dell’arte.


Posljednja dramska premijera “Sjetne žene raguzejske” autorski je projekt intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski, u kojemu traga za obrisima svakodnevnog života dubrovačke zajednice, posebno se fokusirajući na život žena u doba Republike, te zrcaljenje tih života u iskustvu suvremenog.


Predstavu izvodi Festivalski dramski ansambl, a moći će se pogledati od 17. do 21. kolovoza u parku Gradac.


Za najmlađu publiku i ove je godine na programu glazbeno-scensko djelo za djecu “Čudesna šuma”, nastalo po istoimenom romanu Sunčane Škrinjarić, u režiji Lee Anastazije Fleger, uz glazbu Frana Đurovića, a pod ravnanjem Matea Narančića.


Lanjska uspješnica “Krvava svadba” u režiji Franke Perković Gamulin i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na otoku Lokrumu također je dio ovoljetnog festivalskog programa s tri reprizne izvedbe krajem srpnja, a tu su i prošlogodišnji “Ljubovnici” u režiji Aleksandra Švabića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, koji će zaigrati ispred crkve svetog Jakova.


Četvrtu godinu za redom na Kazermi će se odigrati “Mara i Kata”, autorski projekt Saše Božića ostvaren u suradnji s dramskim umjetnicama Natašom Dangubić i Doris Šarić Kukuljicom.


Na 74. DLJI na taraci tvrđave Revelin gostuje Zagrebačko gradsko kazalište Komedija s predstavom “Velo misto” u adaptaciji i režiji Marine Pejnović, u povodu stote godišnjice rođenja Miljenka Smoje. Na dramskom programu igara je i predstava Studentskog teatra Lero “Uglavnom vedro” redatelja Davora Mojaša.


Dubrovačke ljetne igre svečano će se otvoriti u ponedjeljak 10. srpnja u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha, ceremonijom u režiji pomoćnika intendantice za dramski program Saše Božića, po scenariju koji potpisuje s dramskom umjetnicom Natašom Dangubić.


U ceremoniji će sudjelovati Festivalski dramski ansambl, studenti glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Splitu, Dubrovački simfonijski orkestar, Akademski zbor Pro musica Mostar, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor i Zbor Blasius te Folklorni ansambl Linđo i Plesni studio Lazareti.


Tijekom 47 festivalskih dana održat će se skoro 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.