BAD WOLF

Alegorija na današnje društvo: Pogledali smo novu premijeru Ri Teatra

Kim Cuculić

Radnja je smještena u Zemlju bajki, čiji su stanovnici likovi iz poznatih bajki. Međutim, zemlja se našla u problemima, jer se bajke ne čitaju i novci od autorskih prava ne pristižu



RIJEKA – U Ri Teatru je premijerno izvedena predstava »Bad Wolf«, žanrovski određena kao »satirična komedija s malo pucanja i pjevanja«. Autor je SLM – Scenski Laboratorij Mladih – a redatelj Marko Dorčić.


U ovoj alegoriji na današnje društvo ili antibajci radnja je smještena u Zemlju bajki, čiji su stanovnici likovi iz poznatih bajki. Međutim, zemlja se našla u problemima, jer se bajke ne čitaju i novci od autorskih prava ne pristižu. Scenografija je zamišljena u trima okvirima – u jednom su Trnoružica i Princ iz Bajke, u drugom je Krojač Careva Ruha, a treći je veliki televizijski ekran. Likovi iz bajki žive u »svojim okvirima«, a na televiziji Zemlje Bajki zaposlena je Maca Čitačica zadužena za čitanje vijesti i, u ovom ironičnom komentaru, za zaglupljivanje naroda, naročito djece.


Žrtve tranzicije


Zaplet nastaje u trenutku kad u prijateljski posjet osiromašenoj zemlji stiže Miško Miš (asocijacija na Mickeyja Mousea) iz Tvornice snova, koji želi »pomoći« Zemlji Bajki. Poput nekog suvremenog kapitalista, tajkuna ili Europske unije, Miško Miš osim novaca i ulaganja u Zemlju Bajki donosi nove napredne ideje o ljudskim i životinjskim pravima. Nakon posjeta Miška Zemlja Bajki kreće u reformu sistema pod vodstvom Krojača Careva Ruha, koji se u svojem djelovanju vodi »transparentnošću«. Kao prve žrtve tranzicije padaju Lovac Luka iz »Crvenkapice«, koji zbog poštivanja životinjskih prava ne ubija Vuka, te Maca Čitačica s Radiotelevizije Zemlje Bajki. Maca je zastarjela, pa na njeno mjesto glavne televizijske voditeljice dolazi Alisa iz zemlje čuda koja medijsko zatupljivanje nastavlja pod geslom da triput ponovljena laž postaje istina. Glavni adut »zabave« na takvoj televiziji je Gasmen, neobična spodoba čiji je zaštitni znak podrigivanje. U ovu priču uplest će se i Trnoružica, koja svaki put kad se ubode na trn padne u dubok san. A Princ iz Bajke je pomalo priglup i samodopadan.




Spominje se i Snjeguljica, patuljci su nestali, a Ivica i Marica su umjesto njih poslani na rad u rudniku.ž


Stečaj »Ivice i Marice«


Velike žrtve tranzicije su Ivica i Marica, jer je njihova bajka – s objašnjenjem da u njoj ima kanibalizma i zbog slabe prodaje – doživjela stečaj. Ivici i Marici oduzeta je kućica, a oni su poslani u Ured za pomoć. No pokazat će se da u labirintima birokracije mogu dobiti sve osim pomoći, dok će im Krojač Careva Ruha »sašiti« transparentna odijela, odnosno uručiti obične drvene vješalice s »nevidljivom odjećom«. Krojač se stalno poziva na uobičajenu poslovicu da će institucije napraviti svoj posao, a jedan slučaj ubojstva pokušat će riješiti inspektori Sijamski blizanci.


A tko je »Bad Wolf« iz naslova predstave? To je, naravno lik Vuka, koji u Zemlji Bajki neće biti ubijen, što će na kraju sve ostale likove iz predstave stajati glave. Svi oni, naime, u epilogu završe u utrobi Vuka, a u ovoj bajci – koja se iz komedije pretvara u tragediju – dobro na kraju ne pobjeđuje zlo. Poanta predstave podsjeća na upozorenje »Pazi kojeg vuka hraniš«, jer u svakome od nas bore se dva vuka – zao i dobar. A pobjeđuje onaj kojega hranimo.


U Zemlji Bajki većina glumaca igra po nekoliko uloga, u »pomaknutom«, humorističnom i parodijskom stilu. Kristina Korman je Trnoružica i mama Crvenkapice, Marina Deželjin je Crvenkapica i Marica, Katarina Sabočan utjelovila je Macu Čitačicu i Alisu iz zemlje čuda, Josip Medaković je Vuk, Miško Miš, Šumski duh Vilibor, službenik Ureda za pomoć i Sijamski blizanac, Lado Bartoniček je Krojač Careva Ruha i Gasmen, a Ivan Raffaelli tumači Princa iz Bajke, Ivicu i Sijamskog blizanca. Ansambl Ri Teatra i ovoga je puta nasmijao publiku i ispraćen je pljeskom.