Posljednje zbogom

Još jedan gubitak za hrvatsku kulturu: Preminula poznata prevoditeljica, novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan

Hina

foto: facebook/GigaGracan

foto: facebook/GigaGracan

Gračan je dobitnica nagrade Društva hrvatskih književnih prevodilaca, nagrade Marije Jurić Zagorke HND-a za najbolje uređenu radijsku emisiju, godišnje nagrade HRT-a za postignuća u mediju radija, kao i nagrade Iso Velikanović za životno djelo u prevodilaštvu.ZAGREB – Prevoditeljica, novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan preminula je nakon bolesti u subotu u 76. godini u bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu.


Gračan je 1968. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik, a radila je i kao urednica u Koncertnoj direkciji Zagreb, Zavodu za kulturu Hrvatske te kao izvršna tajnica Hrvatskog glazbenog zavoda.


U Društvu hrvatskih književnih prevodilaca bila je i predsjednica od 1992. do 2000. godine, a članica uredništva bila je u osječkoj Reviji, Prologu, Glasniku UNESCO-a na hrvatskom književnom jeziku te u Vijencu.
S autorskim i uredničkim radovima sudjelovala je na festivalima Prix Europa i Prix Marulić.


Gračan je bila i članica Vijeća za medijsku kulturu Ministarstva kulture od 2001. do 2003. godine.


Od 1990. do 2000. godine redovito je surađivala s hrvatskim redakcijama na radiju BBC-a i Deutche Wellea.


Gračan je dobitnica nagrade Društva hrvatskih književnih prevodilaca, nagrade Marije Jurić Zagorke HND-a za najbolje uređenu radijsku emisiju, godišnje nagrade HRT-a za postignuća u mediju radija, kao i nagrade Iso Velikanović za životno djelo u prevodilaštvu.


Dobitnica je i nagrade Otokar Keršovani za životno djelo u novinarstvu, nagrade Grada Zagreba te nagrada za životno djelo Josip Tabak Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Dimitrije Demetar Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa.