Kuća jezika i kulture

Zrcala ugođena zlatom i stihom Edite Burburan u splitskoj Prokulturi

Portal Novi list

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Zrcala su za mene i prvi dodir s iluzijom, onim vidljivim i onim nevidljivim, ovostranim i onostranim. Dodir s iluzijom, ističe Edita Burburan



Nova gošća u Prokulturi – Kući jezika i kulture Peristil powered by OTP je Edita Burburan, novinarka, pjesnikinja i slikarica iz Rijeke.


Kako sama kaže pisanje je oduvijek bila forma njezinog izražavanja, ali riječ doživljena u slikama, pisanu, osobito novinarsku formu počela je doživljavati pretijesnom.


Tražeći način kako je oblikovati, učiniti vidljivom, materijalizirati, otkrila je svijet zrcala. Ona su se nametnula kao rješenje. Ponudila su odgovore na neka autoričina traganja i pitanja.




Što je stvarnost, ono što osjećamo ili ono što nas okružuje, u kakvoj su interakciji, u kakvom su suodnosu, u čemu je inicijacija?



Ciklus „Umjetnica i njezina priča“ prepoznaje nadahnuće i potrebu kreativnog izražavanja i komuniciranja s okruženjem, uljepšavanja vlastitog i tuđeg života.


Pokrenula ga je 2006. godine Nansi Ivanišević, osmišljavajući programe Prokulture i Galerije Onaion u Omišu u suradnji s Muzejom grada Omiša.


Ciklus i danas nastavlja svoj put, upoznaje nas sa ženama koje stvaraju, ponekad pritom ogoljuju svoju dušu, ali obogaćuju svijet, čine ga ljepšim i boljim. A Edita Burburan jedna je od onih koja je svoje višestruke talente odlučila podijeliti s nama.


O svom nadahnuću umjetnica će reći: „Zrcala su se nametnula i kao materijal vrlo sličan ljudskim nutrinama, čvrsta, a opet tako krhka i lomljiva.


Svih nas izgrebu, razbiju, ali ipak, svako od njih i svatko od nas, u tome ima svoj način i svoje boje. Ogrebotine i pukotine uvijek su zlatni dobitak svakog gubitka.


Zrcala su za mene i prvi dodir s iluzijom, onim vidljivim i onim nevidljivim, ovostranim i onostranim. Dodir s iluzijom.“



Akademski slikar Mauro Stipanov prisnažit će riječima: „Pistoletto u svom poznatom performansu razbija velika ogledala destruirajući veliku monolitnost u krhotine ogledala, Edita uzimajući krhotine ogledala, uz malo intervencija boje, stvara zanimljive apstraktne kompozicije, asemblage koje nas vode ka promatranju fragmentirane stvarnosti i života samog.”


Otvaranje izložbe predstavit će i poeziju Edite Burburan u kojoj “riječ nije pretijesna”. Na svoj jedinstven način pjesme će recitirati Arijana Čulina, i sama svestrana i posvećena umjetnica.


Prokultura – Opservatorij kulturnih politika – Split ističe kulturu i obrazovanje kao temelj svekolikog razvoja. Kroz svoje djelovanje i projekte ukazuje na važnost umjetnosti i baštine te znanja, općeg i specijalističkog, osobito onog upravljačkog u području funkcioniranja javnih politika.


Kroz posljednja dva desetljeća Prokultura je ostvarila brojne projekte s različitim partnerima iz javnog života Hrvatske i inozemstva.


Zahvaljujući prepoznavanju i potpori OTP banke i Grada Splita, svoj uspješni projekt Kuću jezika i kulture Onaion, Omiš, ponudila i na najljepšem trgu na svijetu, carskom Peristilu.


Kulturno – kreativno središte Kuća jezika i kulture (KJK) Peristil powered by OTP banka splitsko je sjedište Prokulture Split, ujedno i projekt pokrenut s ciljem poticanja građana na život sa i u srcu svog tisućljetnog Grada.