Galerija Principij

Vrijeme koje kroz fotografske slike Dubravke Kanjski postaje – bezvremeno

Kim Cuculić

Foto Vedran KAruza

Foto Vedran KAruzaRIJEKA – Izložba »Bezvremenost vremena u fotografskim slikama Dubravke Kanjski« otvorena je u Galeriji Principij. Kako se ovim povodom osvrnuo Borislav Božić, autorica iz stvarnog, realnog svijeta »uzima« jednu scenu i »provlači« je kroz niz svojih misli i osjećaja koje je rasporedila u dva fotografska ciklusa: »Kodovi vertikalnog vremena« i »Dekonstrukcija iluzije«.


– I jedan i drugi ciklus svjedoče ili proizlaze iz iskrenoga kreativnog procesa za koji često ne možemo utvrditi kada počinje i kada završava. Naravno, ne govorim o pojavnom, materijalnom stvaralačkom radu, već o onim nevidljivim, kontinuiranim, suptilnim, vibrantnim stanjima i duha i tijela kad viđenu realnost preobražavamo u našu, novu, osobnu realnost. A kada ta naša nova realnost postane vidljiva i kada je i struka i javnost imenuju kao umjetničko djelo, tada s pravom možemo živjeti svoj misionarski život umjetnika kako to čini Dubravka Kanjski… Drugi fotografski ciklus »Dekonstrukcija iluzije«, premda se naizgled razlikuje od prvoga, u osnovi je po svom duhu i energiji koju zrači vrlo sličan prvome, da ne kažemo skoro isti. Ovo je digitalna slika prizora mora koju autorica razlaže na najsitnije strukturne elemente, na piksele…


U oba je ciklusa vrijeme kao egzistencijalna kategorija utemeljeno i vidljivo kroz asocijativnost, kontemplativnost te transcendentalnost svake izložene fotografije/slike. Dubravka je korak po korak krotila i sapinjala vrijeme kako bi to isto sapeto vrijeme kroz njezine fotografije postalo u konačnici bezvremeno, svevremeno, istaknuo je Božić.
Dubravka Kanjski diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Likovnom umjetnošću bavi se više od 20 godina i danas djeluje u statusu samostalne umjetnice (HZSU). Svoje je dosadašnje likovno djelovanje predstavila na 20 samostalnih i više od 90 skupnih i selektiranih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je više likovnih nagrada i priznanja stručnih žirija.