Multimedijalna umjetnica

“Vremenski obzor”. Izložba Neli Ružić uključit će i prostornu intervenciju na zgradu Glavnog kolodvora

Hina

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Umjetnica se, dodaje se, pritom oslanja na koncept vremena koji je razvila sociologinja Barbara Adam



Izložba multimedijalne umjetnice Neli Ružić “Timescape – vremenski obzor”, koja uključuje i prostornu intervenciju na zgradi Glavnog kolodvora, otvara se 16. veljače u Hrvatskom inženjerskom savezu, kao dio programa Umjetničkog paviljona.


“Kroz izložbu i intervenciju u javnom prostoru autorica promišlja o oblicima temporalnosti koji dotiču naš život ili smo u njih uronjeni – heterogeni protok i percepciju vremena, pojedinačno ljudsko vrijeme koje uključuje i osobni ulog emocija i osjeta kao i duboko geološko vrijeme”, ističe se u najavi izložbe.


Umjetnica se, dodaje se, pritom oslanja na koncept vremena koji je razvila sociologinja Barbara Adam, a temelji se na kompleksnom poimanju vremena kroz prostorne, materijalne i kontekstualne međuovisnosti.




Intervencija na pročelju zagrebačkog Glavnog kolodvora prethodi izložbi u Palači Vranyczany (Hrvatski inženjerski savez) i bit će vidljiva počevši s večernjim satima 22. siječnja do 24. veljače, kada će iznad glavnog ulaza u kolodvorsku zgradu biti postavljen svjetlosni natpis “Prekasno je za odustajanje”.


Ta rečenica, dodaje se u najavi, “obraćajući se prolaznicima, putnicima, ljudima koji čekaju ili nekamo idu, kao i ljudima na tramvajskim stanicama u svojim svakodnevnim putanjama, uvodi poetsku i kontemplativnu situaciju u javni prostor”.


S obzirom na veliku fluktuaciju ljudi različitih kultura i migranata na Zagreb Glavnom kolodvoru, autorica je rečenicu prevela na engleski, arapski, francuski, farsi, španjolski, njemački i kurdski jezik te ju je ugravirala u ploču postavljenu u blizini ulaza na kolodvor. Rad je nastao kao posljedica autoričine kustoske koncepcije Hitnost/Emergency, za Almissa Open Art Festival 2020. godine.


Izložba je dio programa Umjetničkog paviljona u Zagrebu u sklopu kojega Paviljon, zbog nemogućnosti izlaganja u vlastitom prostoru, privremeno “prisvaja” druge zagrebačke kulturne i javne prostore.


Umjetnički paviljon izložbu organizira u suradnji s 90-60-90 / Platformom za suvremenu umjetnost, a kustosice su Irena Bekić iz Paviljona i Marijana Stanić iz Galerije 90-60-90.


Neli Ružić multimedijalna je umjetnica koja istražuje percepciju vremena i različite aspekte temporalnosti u odnosu na povijesne narative, preklapanja osobnog i kolektivnog sjećanja i migrantsku izmještenost. U radu koristi različite medije poput intervencija u javnom prostoru, objekata, instalacija i video instalacija te procesualnih radova koji uključuju arhivske i dokumentarne prakse. Imala je niz samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj, Europi, SAD-u i Latinskoj Americi. Dobitnica je niza nagrada, a njezini radovi nalaze se u kolekcijama Galerije umjetnina u Splitu, MMSU Rijeka, MSU Zagreb, Galerije Marino Cettina u Umagu, Canal Mediateca Caixa Forum, Barcelona.