Fotografija kao koncept

Vlado Martek i Sandra Križić Roban riječkoj galeriji Principij

Kim Cuculić

Vlado Martek / Foto: V. KARUZA

Vlado Martek / Foto: V. KARUZARIJEKA – U riječkoj će se galeriji Principij u utorak, 3. listopada, s početkom u 17 sati održati gostujuće predavanje pjesnika, konceptualnog umjetnika, slikara i esejista Vlade Marteka i znanstvene savjetnice na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu Sandre Križić Roban.


Pod nazivom »Fotografija kao koncept« predavanje se organizira u sklopu programa sveučilišnog umjetničkog projekta »Umjetnička fotografija danas. Rakurs kao diskurs« kojem je voditeljica izv. prof. dr. sc. Nataša Lah s Katedre za povijest i teoriju moderne i suvremene umjetnosti pri Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


U knjizi »Vlado Martek. Pripremanje za fotografiju.« (2018.) Sandra Križić Roban među ostalim piše: »Na tragu prihvaćanja umjetnosti kao otvorenog polja, u kojem umjetnik može raditi ono što misli da treba raditi te usvajanjem fluxusovskog principa djelovanja, kojim se ne stvara razlika između umjetnosti i života, i u sklopu kojeg su svakodnevica, rutina i banalnost legitimni načini umjetničkog izražavanja, Martek od sredine 1960-ih nadalje eksperimentira i istražuje razne medije. (…)
Fotografija u njegovom opusu ima posebno mjesto, prvenstveno jer je ‘najbliža riječima’, kako sam kaže, bliska poeziji i automatskom pismu (…). U jednom trenutku Martek fotografije počinje upotrebljavati kao gotove pjesme, nad-sadržaj, prihvaćajući njihovu nestalnu prirodu i sposobnost da funkcioniraju kao podloga i predmet, kao trag, a ne kao dokaz.«


Vlado Martek u početku se bavio vizualnom i konkretnom poezijom (nazivajući je predpoezija), a od sredine sedamdesetih, konceptualizmom i akcionizmom (s Grupom šestorice autora), umjetničkim knjigama te samostalno objavljenim i samostalno distribuiranim tiskanim izdanjima (samizdati, letci, plakati, razglednice). Od početka osamdesetih bavi se slikarstvom, kiparstvom, grafikom i land artom. Sandra Križić Roban doktorirala je u području povijesti umjetnosti te se bavi teorijom i kritikom, kustoskom praksom, nastavom i pisanjem. Radi na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu kao znanstvena savjetnica u trajnom zvanju.