Talijanska okupacija Jugoslavije

Virtualna izložba “Ognjem i mačem” predstavlja neke od najmračnijih stranica talijanske nove povijesti

Davor Mandić



ZAGREB – Virtualna izložba koja predstavlja neke od najmračnijih stranica talijanske novije povijesti, koje su i danas uglavnom nepoznate i zaboravljene, pod naslovom »Ognjem i mačem. Talijanska okupacija Jugoslavije 1941. – 1943.« otvorena je u povodu 80. godišnjice talijansko-njemačkog napada na Jugoslaviju.


Organizatori izložbe su Nacionalni institut »Ferruccio Parri«, Regionalni institut za povijest otpora i suvremeno doba Furlanije-Julijske krajine i Odsjek za društvene i političke znanosti Sveučilišta u Trstu, a osmišljena je i kreirana u suradnji Slovenske narodne i studijske knjižnice iz Trsta, Muzeja novije povijesti Slovenije, Documente – Centra za suočavanje s prošlošću te Zavoda Apis.


Kako se kaže u opisu izložbe, »Ognjem i mačem« sastoji se od deset odjeljaka te pedeset i četiri panela na kojima je prikazano dvjesto fotografija, dvadeset i pet svjedočenja i osamdeset i jedan intervju sa svjedocima vremena, uz kratke popratne tekstove koji gledatelja upoznaju s detaljima i sadržajem.




– Priznajući kako talijanski vojnici na anektiranim i okupiranim područjima nisu bili tek promatrači, već i inicijatori nasilja i brojnih zločina, ova izložba želi napraviti korak u smjeru prepoznavanja i preuzimanja odgovornosti, kao i prema izgradnji zajedničkog europskog građanstva – kaže se u najavi iz Documente.


Virtualna izložba može se posjetiti na web stranici www.occupazioneitalianajugoslavia41-43.it.