Izložba "Choosing Vincent"

Van Goghov muzej slavi pedeset godina otvorenjem izložbe u čast obitelji velikog umjetnika

Hina

REUTERS

REUTERS

Van Gogh, koji je umro 1890. godine, za života je prodao samo nekoliko slika i često je bio mučen sumnjom u svoj talent



On je jedan od najpoznatijih umjetnika u povijesti, ali Vincent van Gogh mogao je biti zaboravljen da nije bilo njegove obitelji i vizije jedne žene.


Muzej Van Gogha u Amsterdamu započeo je u srijedu proslavu svoje 50. obljetnice novom izložbom kojom se pozdravlja njihova često podcijenjena uloga.


Izložba “Choosing Vincent” , koja će biti otvorena od petka do 10. travnja, ne prikazuje samo nekoliko slavnih slika nizozemskog majstora, već i rijetko viđene predmete, uključujući njegov rodni list i jedinu njegovu fotografiju za koju se zna da postoji.




Ova izložba odaje počast neumornom radu Vincentovog voljenog brata Thea i posebno Theove udovice Jo Van Gogh-Bonger, koja je svoj život posvetila tome da svijet vidi genij Vincentovih djela.


“Jo je uvelike pridonijela slavi Vincenta”, rekla je kustosica Lisa Smit za AFP.


Van Gogh, koji je umro 1890. godine, za života je prodao samo nekoliko slika i često je bio mučen sumnjom u svoj talent.


Theo je umro šest mjeseci nakon Vincenta, 1891., ostavljajući svojoj udovici Jo Van Gogh-Bonger veliku zbirku slika gotovo nepoznatog umjetnika.


‘Ključna životna odluka’


“U tom trenutku, Jo je bila mlada žena udobi od 28 godina i imala je malog sina koji još nije napunio ni godinu”, rekla je Smit.


“Pa što će učiniti s ovom kolekcijom? Hoće li je zadržati, hoće li je prodati? Stvarno mora donijeti tu ključnu životnu odluku.”


Odgovor na to pitanje stvorio je Van Gogha kakvog danas znamo – čije su slike, uključujući “Suncokrete” i “Irise”, među najskupljima ikad prodanim.


Nekoliko mjeseci nakon Theove smrti, ona piše u svom dnevniku kako želi učiniti svojom misijom Theov san da njegov brat, a njezin šogor postane priznati umjetnik, što ona čini do kraja života, rekla je Smit.


Ne samo da je sačuvala slike, već se brinula i za korespondenciju između svog supruga i svog šogora, koja će kasnije biti objavljena pod nazivom “Dragi Theo”.


Theov i Join sin, nazvan Vincent po svom ujaku umjetniku, nastavio je čuvati zbirku netaknutom i bio je ključan u predaji iste u cijelosti Zakladi Vincent van Gogh 1962.


Dio dogovora bila je izgradnja muzeja u kojem će se smjestiti Van Goghova djela, uključujući druge poznate slike i autoportrete.


‘Priča priču’


Godine 1973. muzej je otvorio svoja vrata javnosti kao Rijksmuseum Vincent van Gogh.


Muzej je 1994. promijenio ime u Van Goghov muzej i danas čuva više od 200 slika, 500 crteža i oko 800 pisama u najvećoj slikarevoj zbirci na svijetu.


“Ovo je izložba koja priča priču”, rekla je ravnateljica muzeja Emilie Gordenker.


“Priča o Vincentu, ali i njegovoj obitelji i koliko su bili bliski i što su jedno drugom značili.”