"Rovinj u tišini svakodnevne ljepote"

U zadarskoj Gradskoj loži otvorena izložba fotografija Miljenka Domijana

P. N.

Izložba Miljenka Domijana / Foto Arif SITNICA

Izložba Miljenka Domijana / Foto Arif SITNICA

Ova očaravajuća izložba uspješno je unijela dio rovinjske ljepote u grad Zadar te svim posjetiteljima pružila priliku da dožive ovaj istarski gradić kroz oči poznatog fotografa i da se upoznaju sa svakodnevnim detaljima koji čine Rovinj tako posebnim



Poznati povjesničar umjetnosti, konzervator i fotograf Miljenko Domijan donosi nam dio neviđene ljepote i posebne čari grada Rovinja u Narodni muzej Zadar. Njegova nova izložba znakovitog naslova »Rovinj u tišini svakodnevne ljepote« jučer je otvorena u Gradskoj loži te predstavlja jedinstvenu kolekciju fotografija koje prikazuju grad Rovinj kroz razne neobične kutove, javlja Zadarski list.


 


Ova očaravajuća izložba uspješno je unijela dio rovinjske ljepote u grad Zadar te svim posjetiteljima pružila priliku da dožive ovaj istarski gradić kroz oči poznatog fotografa i da se upoznaju sa svakodnevnim detaljima koji čine Rovinj tako posebnim.




 


Izložba kao slikopis


 


Osim glavne zvijezde večeri Miljenka Domijana, počasnu riječ u znak otvorenja ove izložbe imali su i gradonačelnik Zadra Branko Dukić i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga te poznati zadarski fotograf Abdulah Seferović koji je svojim riječima uspio najbolje dočarati važnost i ljepotu ove izložbe.


Izložba Miljenka Domijana / Foto Arif SITNICA

Izložba Miljenka Domijana / Foto Arif SITNICA


– Svjedoci smo procesa u kojemu suvremeni neverbalni aspekt kulture sve više stavlja slike u središte pozornosti. Ova izložba se tematski može tretirati kao putopis ili slikopis, a naš neumorni Miljenko Domijan ovako je počeo snimati još davne 1974. godine u zaleđu Zadra te je već tada bilo uočeno da su njegove snimke u funkciji fotodokumentacije i da nose predznak emocionalne fotoreportaže. Domijan se afirmirao kao majstor poetike bliske opservacije, razumijevanja jednostavnih činjenica, nenametljivih detalja i sveobuhvatne vizije. Značenje njegovih fotografija ne treba tražiti u formi, već u sadržaju te sve što on snima, transformira u područje poetskog. Ovo su istodobno slike zbilje, metafore i kontekst koji potiče nove doživljaje i diskurse u nedogled. Svaka od ovdje izloženih fotografija ima svoj kreativni identitet i privlačnu snagu osebujne osjećajnosti mediteranskog duha. Ove fotografije su snimljene u jednom dahu te nisu nastale zbog toga što to traži turizam, na ovim fotografijama nema nijednog gosta, ni super modernih hotela, jer za Domijana je turizam postao jednak terorizmu. On ne snima Mediteran takav kakav želimo, već Mediteran kakav je nekoć bio te je on taj koji vrlo dobro zna da mediteranski gradovi žive od uspomena i da je njima prošlost važnija od sadašnjosti, kazao je Seferović.


 


Uhvatio suštinu grada


 


Miljenko Domijan, poznat po svom pozornom fotografskom oku, svjedoči da tišina često može biti sinonim za ljepotu, a svojim fotografijama uspio je uhvatiti suštinu grada kroz njegovu povijesnu jezgru i prikaze brojnih vanjskih stepenica, stubišta, balkona, arkada, unutarnjih dvorišta, slijepih ulica, pločnika, terasa, potkrovlja i chiaroscuro efekta kiparskih ukrasa portala, prozora, balkona i vijenca koji predstavljaju osebujno i izrazito obilježje rovinjskog urbanog tkiva.


 


Ova izložba predstavlja jedinstvenu priliku za posjetitelje da dožive grad Rovinj na nov i neobičajan način i da se upoznaju sa svakodnevnim ljepotama koje često znamo zanemariti, a fotografije Miljenka Domijana zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.