Putovanje kroz Beč

U Šporeru postavljena zanimljiva izložba bečkog povjesničara i kritičara umjetnosti

Aleksandra Kućel Ilić

Zanimljiva izložba autora Wojciecha Czaje, bečkog povjesničara i kritičara umjetnosti, postavljena je u paviljonu Jurja Šporera u povodu 30. godišnjice diplomatskih odnosa Hrvatske i Austrije



OPATIJA – Usred pandemije bolesti COVID-19 i lockdowna 2020. godine, bečki pisac i stručnjak za arhitekturu Wojciech Czaja krenuo je na putovanje: putovanje kroz Beč koje je trebalo postati zamišljeno putovanje oko svijeta. Fotografije koje su prvi put izložene 2021. u Wien Museumu prikazuju nepoznate kutke grada i otvaraju nove poglede na poznate zgrade, ulice i trgove. Tako Beč »gotovo« (eng. almost) postaje Guangzhou, Pittsburgh, Asunción ili Krk.


Ovim fotografijama Wojciech Czaja uspio je u svojoj namjeri: on poziva gledatelje da otkriju Beč daleko od poznatih arhitektonskih znamenitosti, ali i da iskoriste maštu i otvorenih očiju ponovo otkriju vlastiti grad. Njegove fotografije naposljetku otkrivaju i slike koje u svojim glavama povezujemo s drugim gradovima i zemljama. Istaknuto je to u materijalu koji prati izložbu »Almost« postavljenu i otvorenu jučer u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera u Opatiji u povodu 30. godišnjice diplomatskih odnosa Hrvatske i Austrije.


Dijelovi Beča


Zanimljiva izložba autora Wojciecha Czaje, bečkog povijesničara i kritičara umjetnosti, ujedno je i dobar povod za razmišljanje o predodžbi koju Hrvatice i Hrvati imaju o Austriji i prilika da dožive Beč na drukčiji način, iz nekog sasvim posebnog ugla, uz motive koji na fotografijama prikazuju dijelove Beča koji asociraju na razne svjetske gradove. U Opatiju je stigla zahvaljujući suradnji Veleposlanstva Republike Austrije u Republici Hrvatskoj i Austrijskog kulturnog foruma s Gradom Opatijom i Festivalom Opatija te ju je moguće pogledati uz slobodan ulaz do kraja listopada vikendom od 10 do 18 sati, a radnim danom od 15 do 18 sati. I vidjeti kako je to Beč u svoje ljepote prigrlio i »gotovo« Opatiju, Zagreb, Ljubljanu, Berlin, ali uz ostale i Marrakesch ili pak Detroit, odnosno Kyoto…




Otvorenje izložbe su uveličali savjetnik Veleposlanstva Republike Austrije Johannes Leibetseder, ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković i zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić.


Povijesna mjesta
– Veže nas zajednička prošlost koja će nas još čvršće utemeljiti u Europi od 1. siječnja iduće godine. Brišu se šengenske granice i imat ćemo zajedničku valutu, euro. U Opatiji vidim arhitekturu Toskane, Venecije, Bad Ischla, povijesnih mjesta iz susjednih zemalja, što samo potvrđuje našu povezanost. I autor izložbe Czaja je imao tu ideju kad je za vrijeme lockdowna na svojoj vespi obilazio Beč i slikao zanimljive kadrove. Pronašao je zgrade koje su ga podsjetile na razne svjetske gradove – kazao je Leibetseder.


Ernie Gigante Dešković je pozvao sve Opatijce i goste da ne propuste pogledati izrazito zanimljivu izložbu fotografija koja je u Opatiji zapravo premijerno u Hrvatskoj, a veliko zadovoljstvo zbog činjenice da je izložba, koja je osmišljena u povodu obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa između dviju zemalja povezanih poviješću, stigla u Opatiju, istaknula je i Kristina Đukić.