"Jezgra (Okovano staklo)"

U riječkom MMSU predstavljena restaurirana skulptura Raoula Goldonija

Hina

Foto Nel Pavletic / PIXSELL

Foto Nel Pavletic / PIXSELL

Ta Goldonijeva skulptura iz 1973. jedino je djelo ovog autora u fundusu MMSU. Zadnji put izložena je 1977., na Goldonijevoj izložbi u trsatskoj Gradini, rekla je Sekulić Ćiković i dodala da je jedan od staklenih elemenata skulpture razbijen te je nestao



Restaurirana skulptura Raoula Goldonija “Jezgra (Okovano staklo)” predstavljena je u četvrtak u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, a o postupku istraživanja i restauracije govorila je viša konzervatorica – restauratorica Duška Sekulić Ćiković.


Ta Goldonijeva skulptura iz 1973. jedino je djelo ovog autora u fundusu MMSU. Zadnji put izložena je 1977., na Goldonijevoj izložbi u trsatskoj Gradini, rekla je Sekulić Ćiković i dodala da je jedan od staklenih elemenata skulpture razbijen te je nestao. Ona je 2007. godine pokrenula istraživanje o tome što se dogodilo sa skulpturom te koje su mogućnosti restauracije.


U prvom razdoblju se razmišljalo o izradi nedostajućeg dijela, ali je problem bio u dokumentaciji. Tad je procjena troška izrade tog elementa i restauracije cjelokupne skulpture bila 15 tisuća eura.




Nakon toga je u arhivu MMSU pronađena korespondencija Goldonija, tadašnje Uprave i majstora izrade stakla Livija Segusa iz Murana kod Venecije. Tema je bila moguća restauracija skulpture “Jezgra”. No, najprije su se pojavile tehničke poteškoće, a kad je Seguso pronašao način kako ih riješiti, ponestalo je novca u riječkom muzeju.


Naknadno je otkriveno da je sam Goldoni odnio slomljeni dio skulpture u Murano, te je tamo i pronađen prije nekoliko godina. Intenziviran je postupak sanacije, kojeg je do kraja proveo Livio Seguso, sad već u devedesetim godinama života.


Goldoni i majstor izrade stakla Seguso prijatelji od 60-ih


Naime, Seguso se upoznao i sprijateljio s Goldonijem 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća kad je hrvatski umjetnik izrađivao skulpture u Muranu i proučavao tehnike staklarstva.


Skulptura “Jezgra” je ponovno sastavljena te će se moći pogledati još u petak u MMSU. U suradnji s razvojnom agencijom Porin iz Rijeke skulptura je 3D skenirana, svima je dostupna u digitalnom obliku, te će se lakše moći izraditi replika, ako za tim bude potrebe.


Ravnateljica MMSU Branka Benčić istaknula je da je vrijednost ovog postupka u interdisciplinarnom djelovanju i suradnji više stručnjaka različitih područja. Naglasila je da je u suradnji s venecijanskom Akademijom likovnih umjetnosti snimljen video intervju s Segusom, u kojem govori o svom prijateljstvu s Goldonijem. Taj video se može pogledati uz izloženu skulpturu.


Na predstavljanju je bila i zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan te ocijenila da ovaj projekt pokazuje vrijednost građenja mostova suradnje i prijateljstva.


Raoul Goldoni je hrvatski kipar, slikar i dizajner, rođen u Splitu 1919., a umro u Zagrebu 1983. Školovao se na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Akademiji likovnih umjetnosti u Rimu. Od 1963. je profesor na ALU u Zagrebu. Jedan je od osnivača Galerije Forum. Slikarstvom se počinje baviti kao gimnazijalac te već 1937. sudjeluje u Splitu na izložbi “Najmlađi” a1961. trajno napušta slikarstvo i posvećuje se kiparstvu. Surađivao je sa tvornicama stakla u Rogaškoj Slatini i Samoboru te s nekoliko radionica umjetničkog stakla u Muranu.