Od ponedjeljka

“U potrazi za maskom” do 15. ožujka u Galeriji Boyd u Voloskom

Kim Cuculić

Autor koncepcije izložbe je Željko Čurčić, a donosi radove umjetnika i umjetnica različitih generacija



VOLOSKO – Izložba »U potrazi za maskom« bit će otvorena u Galeriji Boyd u ponedjeljak 22. veljače u 12 sati. Autor koncepcije izložbe je mr. sc. Željko Čurčić, a izložba donosi radove umjetnika i umjetnica različitih generacija – Danijela Žabčića, Antonije Balić Šimrak, Morane Varović Čekolj, Marijane Županić Benić, Snježane Boyd i Željka Čurčića.


U povodu izložbe Danijel Žabčić postavlja pitanje: Što je istina i kako je spoznati?


– Čovjeku obrazina pruža priliku da na trenutak postane bog, da zagrize jabuku spoznaje (koja mu se nudi) kako bi razlučio dobro od zla. Jabuka u božjim rukama, simbol iskušenja i grijeha, može postati simbolom spoznaje i slobode. Krucijalno pitanje smisla čovjekova postojanja, dana u maniri nadrealističke stilistike, u dijalektici misaonog i imaginarnog, duhovna je paradigma njegovog artizma – piše uz njegove radove.




Pojmovi uz koje se veže stvaralaštvo Antonije Balić Šimrak su intimizam, izražavanje duboko emocionalnih problema podsvjesne provenijencije koji se mogu povezati i s ekspresionizmom. Morana Varović Čekolj predstavlja se maskama čiji su obrisi naznačeni jednopoteznom sumarnom linijom, tvoreći jedinstveni volumen, plutajući u nedefiniranom, blago koloriranom prostoru akvarelne supstance. Na nekim dijelovima obrazine, prekrivajući očne šupljine, nalazimo istrgane komadiće teksta – stvarnosti.
Marijana Županić Benić nježno se poigrava svjetlom i sjenom te bojom u spektru plave, tirkizne i bijele, ističući obrazinu spram pozadine. »Budi što želiš« Snježane Boyd – Žane je oda slobodi.


– U nesputanoj želji za kretanjem širi svoje ruke kao ptica krila u slobodnom letu, da zgrabi život bez straha. Želi biti snažna, ponosna, vrijedna divljenja. Sve to joj na simboličkoj razini omogućava transformacija u imaginaran lik zlatne boje – vrijedim na svim razinama, crne boje – ja sam zaštićena/mogu se brinuti o sebi, crvene boje – osjećam se vatrenom i moćnom. O slatka slobodo! – navodi se u katalogu izložbe. Izložba je otvorena do 15. ožujka ove godine.