Decumanus

U Krku otvorena multimedijalna izložba “All Connected – The Golden Island 2023” njemačke umjetnice Bärbel Rothhaar

Mladen Trinajstić

Otvorenje izložbe u krčkoj galeriji Decumanus / Foto I. GRŽETIĆ

Otvorenje izložbe u krčkoj galeriji Decumanus / Foto I. GRŽETIĆ

Koristeći najrazličitije umjetničke pristupe i širok raspon medija, njeni radovi istražuju povezanost čovjeka i prirode, posebice čovjeka i pčele



KRK – U krčkoj galeriji Decumanus otvorena je multimedijalna izložba »All Connected – The Golden Island 2023 (Sve povezano – Zlatni otok 2023.)« njemačke umjetnice Bärbel Rothhaar. Realizacija ove izložbe, nastavka i »dogradnje« višegodišnje suradnje zbratimljenih gradova Krka i njemačkog Rockenhausena, povjerena je Centru za kulturu Grada Krka. Izložba je inovativni multimedijalni umjetnički projekt Bärbel Rothhaar, koji je u jednom dijelu predstavio rezultat njene ovogodišnje umjetničke rezidencije odrađene početkom travnja na otoku Krku. Njemačka umjetnica, naime, već više od 20 godina radi sa pčelama, istražujući pritom tradicije povezane s pčelarstvom, medarstvom i iskorištavanjem pčelinjeg voska.


U sklopu ovog projekta, izlagačica je kreirala mnoštvo novih djela koja nastavljaju koncepciju njenih prethodnih radova. Koristeći najrazličitije umjetničke pristupe i širok raspon medija, njeni radovi istražuju povezanost čovjeka i prirode, posebice čovjeka i pčele. Postavom koji je prethodno prezentiran u Muzeju za umjetnost u Rockenhausenu obuhvaćeni su segmenti minijatura, gipsanih portreta pčelara i voštanih odljeva njihovih lica prekrivenih saćem. Izložena je i peludna karta otoka Krka, pčelinji foto-studio pomoću kojeg posjetitelji galerije mogu doživjeti efekt pčelinjeg oka te slike većih formata, čije pikselizirane površine podsjećaju na perspektive fasetiranih očiju pčela.


Suradnju koja se odvija na relaciji Hrvatska – Njemačka, kao i sam postav, zajedno su predstavili gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, gradonačelnik Rockenhausena Michael Vettermann, ravnateljica Centra za kulturu grada Krka Maja Parentić, kustosica Bruna Kocijan i umjetnica Bärbel Rothhaar, dok je prevođenje bilo povjereno Jasni Gilbert.




– Drago mi je da možemo biti domaćini našem prijateljskom gradu i njegovoj delegaciji s kojima nas veže uspješna višegodišnja suradnja – istaknuo je Vasilić, naglašavajući da je upravo Centar za kulturu, s krčke strane, dosad davao najveći doprinos suradnji Krka i Rockenhausena, a kojoj se u uspješnom provođenju kulturnih programa pridružila i Udruga Kreativni Krk. Njegov njemački kolega dopunio ga je zahvalom upućenom svima koji su započeli ovu »međugradsku« suradnju, ali i onima koji je već godinama strpljivo održavaju.


Izložbu prati i bogato opremljeni te suvremeno dizajnirani višejezični katalog za kreiranje kojeg je zaslužna krčka povjesničarka umjetnosti Bruna Kocijan. Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja, a može se razgledati svakim danom (izuzev nedjelje) između 10 i 12, odnosno 18 i 21 sat. Ovaj program međunarodne kulturne suradnje financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija, Grad Krk te Turistička zajednica grada Krka.