Različiti mediji

U Galeriji “Laurus” otvorena skupna izložba “Liburnija art 2020”

Valentina Sablić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Autorica postava izložbe Nadežda Elezović raznorodne je poetike radova spojila u cjelinu



LOVRAN – Skupna izložba liburnijskih umjetnika pod naslovom »Liburnija art 2020« otvorena je u Galeriji Laurus kao rezultat umjetničkog programa ArtLaurus, u organizaciji Plesnog Art Laboratorija i Umjetničkog savjeta galerije koji čine Nadežda Elezović, Jasna Šikanja i Darija Žmak Kunić.


Izložba okuplja 12 umjetnika koji žive i rade na ovom području, a radovi zastupaju različite medije – riječ je o skulpturama, slikama na platnu, crtežima, grafikama te radovima kombiniranih tehnika. Autorica postava izložbe Nadežda Elezović raznorodne je poetike radova spojila u cjelinu, istodobno poštujući izričaj i senzibilitet svakog od njih.


Nova kreativna energija




Posjetiteljima i izlagačima, koji su prisustvovali otvorenju, obratili su se voditeljica Galerije Melita Sorola Staničić, Darija Žmak Kunić te načelnik Općine Lovran Bojan Simonič. Sorola Staničić istaknula je novu kreativnu energiju i komunikaciju koju ova izložba želi pokrenuti:


– Ideja za izložbu nastala je u doba pandemijske izolacije, nakon koje smo odlučili odustati od planiranog programa i poziv za radove uputiti »našim« umjetnicima te tako usmjeriti energiju u novi početak. Nastojali smo okupiti i predstaviti suvremene, etablirane autore koji djeluju na ovom području sa željom prepoznavanja liburnijske likovne scene, a namjera nam je svake godine jednom izložbom okupiti umjetnike iz našeg kraja, kazala je.


Nastavak tradicije


U intimnom prostoru galerije izloženi su radovi Lare Badurine, Marine Banić Zrinšćak, Jasne Šikanje, Gorana Štimca, Melite Sorole Staničić, Miljenke Šepić, Borisa Kačića, Ljiljane Barković, Mirne Kutleše, Darije Žmak Kunić, Metke Katarine Snoj i Romine Tominić. Ideja zajedničkog izlaganja umjetnika iz liburnijskog kraja poveznicu ima u izložbama koje su, u zadnjem desetljeću prošlog i prvom desetljeću ovog stoljeća, organizirali povjesničari umjetnosti Nataša Lah i Berislav Valušek.


Na tom je tragu i ideja izložbe »Liburnija art 2020« u nadi da, nakon duge pauze, nastavi tradiciju izlaganja plodova suvremene umjetničke prakse ovih prostora. Izložbu je moguće pogledati do 27. srpnja.