Tri generacije fotografa

U Galeriji “Juraj Klović” otvorena izložba “3 Žorža”

Kim Cuculić



Izložba »3 Žorža/Istog Žorž, Mirko Žorž, Bogomir Žorž« otvorena je sinoć u Galeriji »Juraj Klović«, a na njoj se susreću tri generacije riječkih fotografa.


Poznati riječki fotograf Istog Žorž osmislio je izložbu na kojoj predstavlja svoje radove te radove svojega oca i sina. Bogomir Žorž vrstan je fotograf čiji je Foto Belveder u prošlom stoljeću bio značajan za grad te se uvijek izdvajao svojom profesionalnom i umjetničkom kvalitetom. Njegov sin Istog Duško Žorž nezaobilazno je ime riječke umjetničke fotografije.


Njegovi radovi predstavljaju spoj razrađenog fotografskog umijeća i posebnost kvalitete. Mirko Žorž predstavnik je mlađe generacije, znalac i autoritet na području nove medijske umjetnosti.




Kako se ovim povodom osvrnuo Ervin Dubrović, djed Bogomir na Sušak dolazi 1936. godine i time na neki način najavljuje začetak ovdašnje loze Žorž.


– Istog Žorž nasljednik je svoga oca; obrtnik i stvaralac. Prvo ne brka s drugim, nego desetljećima ustraje u statusu profesionalca s jedne strane i kreativca s druge strane. Na skupnoj obiteljskoj izložbi ne odolijeva se predstaviti u višedesetljetnom rasponu svojega rada; i amblematičnom Freskom i novijim prizorima, sve do današnjih dramatičnih slika Rijeke, koje katkad dorađuje računalnim igrama, stvarajući nove oblike i boje te repetirajući isti motiv na različite načine.


Najmlađi, sin i unuk, Mirko Žorž, jedini u obitelji nije profesionalni fotograf nego je »kompjuteraš«. Nije mu kruh fotoaparat, nego laptop… Ne možeš zaustaviti vrijeme! Važni su i kontinuitet i znakovi diskontinuiteta. Kontinuitet je u Mirkovu slučaju održavanje obiteljskog niza, a iskakanje su osobne vizure i osobite kreature. Od oca nasljeđuje osjećaj za sklad i simetriju, a vlastiti doprinos iskazuje i rokerskom intonacijom i lirskim momentima, istaknuo je Dubrović. Izložba je otvorena do 21. prosinca.