Krajobrazi sjećanja

U Exportdrvu na Delti izložba fotografija “Krajolici sjećanja u grafitima”

Davor Mandić

Izložba se temelji na fotografijama koje su tijekom proteklog desetljeća snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar



Izložbu »Krajolici sjećanja u grafitima« zainteresirani će posjetitelji moći razgledati u Exportdrvu na Delti, fokalnoj izložbenoj točki u smiraju Europske prijestolnice kulture, od petka, 4. prosinca.


Izložba se, prema najavama iz Rijeke 2020, temelji na fotografijama koje su tijekom proteklog desetljeća snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar. Svaki od njih analizirao je političke izjave, značajke i osjećaje koji se manifestiraju i realiziraju u obliku grafita i drugih jezičnih i semiotičkih znakova koji se nalaze u fizičkom krajoliku.


– Ove fotografije vizualnog krajolika sjećanja iz različitih dijelova Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije na eksplicitan način prikazuju političke sukobe i ideološke premise, povijesne rupture i mnogostruke slojeve prošlosti, kao i odnose identifikacije unutar i izvan različitih grupa. Iako su autorica i autori temi pristupili polazeći iz različitih disciplina, zajedno dijele fascinaciju međuodnosima grafita i krajolika sjećanja, u ovoj regiji osporavanih narativa i kompleksnih povijesti – kaže se u najavi izložbe.




Izložba »Krajolici sjećanja u grafitima«, na koju je ulaz besplatan, ostaje otvorena do 20. prosinca 2020. i može se posjetiti u radnom vremenu Exportdrva: četvrtkom i petkom od 15 do 20 sati te subotom i nedjeljom između 11 i 20 sati. Praznicima i blagdanima Exportdrvo je zatvoreno za posjetitelje.


Izložbu organizira Centar za napredne studije Sveučilišta u Rijeci, a održava se u sklopu programa »Krajobrazi sjećanja« programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.