MMSU

Trogodišnji projekt Andreje Kulunčić o ženskoj memoriji traumatične prošlosti Golog otoka

Kim Cuculić

Izvedba na lokalitetu / Foto D. BAVOLJAK

Izvedba na lokalitetu / Foto D. BAVOLJAK

Izložba »Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete« održat će se u MMSU-u



RIJEKA – Izložba jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica Andreje Kulunčić »Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete« održat će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci od 22. veljače do 20. ožujka. Izložba, koju uz vizualnu umjetnicu Andreju Kulunčić kustoski potpisuju Irena Bekić i Anca Verona Mihulet, dio je istoimenog umjetničko-istraživačkog projekta započetog 2019. godine. Suradnice na projektu su feministička antropologinja Renata Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinja Dubravka Stijačić. Ovim projektom autorica Andreja Kulunčić reagira na činjenicu da su u dominantnom povijesnom narativu o političkom logoru Goli otok, kao i u javnom govoru o njemu, u potpunosti potisnute specifičnosti ženskog iskustva traume, pa čak i postojanje ženskog logora u kojemu je od 1950. do 1956. boravilo više od 850 žena osuđenih zbog povezivanja s Informbiroom.


Suradnja publike i umjetnice


Režim u logoru sustavno je ugrožavao reproduktivno zdravlje kažnjenica, osjećaj etičke odgovornosti i skrbi za druge te isključivao njihove spolne specifičnosti. Zatvorenice su bile prisiljavane da kažnjavaju, nadziru i isljeđuju jedna drugu, što je, uz težak rad, rezultiralo njihovom dubokom traumom i dugogodišnjom šutnjom. Kroz prostorne umjetničke intervencije na lokalitetima Golog otoka i Svetog Grgura, izložbe, web site, publikacije te nizom radionica i razgovora, projekt dekonstruira hotimičnu amneziju ženske povijesti Golog otoka, stvarajući istovremeno osnovu za gradnju kolektivnog antispomenika.
Tijekom trajanja izložbe, Muzej će biti i prostor stvaranja novog rada u suradnji publike i umjetnice. Prolaskom kroz izložbu i sudjelovanjem u radionicama s umjetnicom, posjetitelji i posjetiteljice Muzeja postaju kreatori/kreatorice umjetničkog rada, čuvari/čuvarice memorije i svjedoci/svjedokinje povijesti.


Transformacija ženskog tijela


Izložba u Rijeci fokusira se na transformaciju ženskog tijela podvrgnutog ugnjetavanju ili traumi. Postavom su naglašene tri postaje: prostor za promišljanje i komplementarno razmišljanje koji sadrži vizualne materijale – crteže, fotografije i objekte – nastale kroz umjetničko istraživanje; mjesto za gestualnu interpretaciju svakodnevne torture nad ženama na Golom otoku i Svetom Grguru u formi četverokanalne videoinstalacije (izvedbe na lokalitetima Annette Giesriegl, Jasna Jovićević, Zrinka Užbinec); te zonu sudjelovanja, koju svakodnevno izvodi umjetnica kroz različite akcije, razvijane u suradnji s publikom i suradnicama: od čitateljskih večeri, ritualnog ispisivanja imena zatvorenica do održavanja radionica izrade glinenih figurica 850 žena za 850 žena. Figurice simboliziraju 850 žena zatvorenih na dva otoka i bit će dio pokretnog spomenika od 850 terakota skulpturica koje će se izlagati kao cjelovit rad na izložbama koje će uslijediti. Riječ je o subverzivnoj komemoracijskoj formi antispomenika. 


Kim Cuculić