"NE-PRE-PRE-KE"

Svjetovi nevidećih osoba: U Tiflološkom muzeju otvorena izložba Anabel Zanze

Olga Monika Menčik

Foto Tea Matijević

Foto Tea Matijević

Grafika Brailleovog pisma uobličena je u sedam slika prilagođenih za slijepe i slabovidne osobe



U zagrebačkom Tiflološkom muzeju otvorena je izložba Anabel Zanze, umjetnice karakterističnog likovnog izričaja, pod nazivom »NE-PRE-PRE-KE«. Izložba je namijenjena najprije osobama s oštećenjem vida, onima koji uopće ne vide i slabovidnima, ali i videćoj populaciji.


Svjetovi nevidećih osoba


– Otkrićem brajice-za-sebe promijenila sam tek moj svijet. Izložbom smo nastojali da ga promijenimo i za druge, onoliko koliko se može. Želimo NE-PRE-PRE-KE na nepremošćenim teritorijima. Želimo dodir i razumijevanje, a ne izolaciju.


Izložba mi je omogućila da se otvorim za ljude kojima je mjera čitanja, u mom slučaju slika, u jagodici prsta. Zauzvrat nastojim oko spajanja svjetova, oko toga da i drugi umjetnici neke od svojih projekata prilagode osobama s oštećenjem vida, rekla je Zanze.




Foto Tea Matijević


Zanze je grafiku Brailleovog pisma uobličila u umjetničku formu – sedam slika prilagođeno je za slijepe i slabovidne osobe taktilnim grafikama, dok je skeniranjem QR kodova, koji su dostupni uz svako izloženo djelo, slijepim osobama omogućeno da poslušaju opis i priču koje je o svakom djelu snimila autorica.


– Svjetovi nevidećih osoba i vizualnih umjetnika toliko su, nažalost, različiti da se najčešće uopće i ne sretnu. Tiflološki muzej, središnja regionalna adresa naših susreta, predložio mi je suradnju. Imaju educiran kadar osposobljen da likovna djela predstavi osobama oštećena vida: replikama i zvučnim opisima.


Uz sjajan interpretativan tekst Nade Beroš, autor izložbenog postava Igor Maroević izložbu je obogatio videozapisom mene koja u kućnom studiju izrađujem skicu za poliptih »Hommage à Braille« te atraktivnim vizualnim rješenjima koja slijede moj likovni izričaj, navela je Zanze.


Poseban postav


Ravnateljica Tiflološkog muzeja Nina Sivec istaknula je kako je postav ove izložbe poseban jer su korišteni najsuvremeniji dostupni alati prilagodbe, koji uključuju reljefni i uvećani tisak sa svim posebnostima, korištenje pomno razrađenih taktilnih replika i taktilne grafike, zvučnih zapisa, raznih olfaktornih, vestibularnih, pa čak djelomično i vizualnih senzacija koje omogućuju osobama oštećena vida ulazak u svijet umjetnosti koji im je do tada bio nepoznat i nedostupan.


– Videćim je pak posjetiteljima omogućeno da bolje osvijeste postojanje drugih i drukčijih te da spoznaju djelić nekog drugog svijeta, zakinutog vizualnim podražajima. Na taj se način izgradio partnerski odnos koji nas povezuje i u kojem svi dionici ove dvosmjerne ulice dobivaju dodatnu vrijednost, istaknula je Sivec.


Izložbu je moguće pogledati do 5. rujna.