Izložba

“Svjetlosne metamorfoze boje” Ljiljane Barković ovog četvrtka u crikveničkoj Gradskoj galeriji

Robert Šimonović

Ljiljana Barković / Foto arhiva NL

Ljiljana Barković / Foto arhiva NL



Otvorenje izložbe “Svjetlosne metamorfoze boje”, autorice Ljiljane Barković, održat će se ovog četvrtka u Gradskoj galeriji Crikvenica, s početkom u 18 sati.


Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin, koja je, uz ostalo, napisala: “Putem objekata Ljiljana Barković slikarstvo pretvara u svjetlosni zapis.


Svoju fluidnost i osjećajnost primjetnu u skulpturama u staklu, ona u ovom najnovijem ciklusu transformira u djela posebnog ozračja.




Tu dvojakost razmišljanja prikazuje na pausu, kao i putem staklenih ploča, a njihova transparentnost proizvodi mogućnost različitih kombinacija stvarajući nove boje i ornamente, zanosnu igru u kojoj rezultat ovisi o trenutnom impulsu same umjetnice. (…)”



Putem apstraktnih geometrijskih formi i posredstvom odabrane, svojstvene palete, Ljiljana Barković uspjela je stvoriti svoj prepoznatljiv likovni izričaj.


Suvremena i svježa djela donose nam dosljednu joj poetiku i pojavnost prepunu maštovitosti i odmjerene kompozicije, stvorenu meditativnu atmosferu razrade i značaja izrazite autentičnosti i estetike.


Ljiljana Barković rođena je 1980. u Rijeci. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani 2008. i stekla naziv akademska slikarica.


U HDLU Rijeke primljena je 2012., u HDLU Istre 2015., a u HDLU (HR) 2018. godine. Od 2015. zaposlena je kao asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.


Asistentica je na slikarskim kolegijima te na kolegiju Staklo. Aktivno izlaže, ostvarila je 18 samostalnih i pedesetak skupnih izložbi.


Bavi se umjetničkim radom na polju slikarstva, a istovremeno gradi svoj umjetnički izraz na polju umjetničkih objekata u mediju stakla i drugih materijala. Izložba će biti otvorena do 29. veljače.