Umjetnik svjetskog glasa

Stiže izložba u čast stote godišnjice rođenja velikana Ede Murtića

Kim Cuculić

Izložba se otvara u Domu HDLU-a 25. svibnja i do 18. srpnja posjetitelji će moći pogledati više od 100 nevjerojatnih djela ikone modernog slikarstva. Projekt uključuje i niz drugih događanja



ZAGREB – Meštrovićev paviljon, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, otvara vrata za još jednu izložbu. Velikan hrvatskog apstraktnog slikarstva Edo Murtić uljepšat će proljeće i ljeto u Zagrebu nizom događanja koja se organiziraju u njegovu čast.


»Murtić100« projekt je kojim se obilježava 100 godina od rođenja Ede Murtića, velikana hrvatske moderne umjetnosti koji je svoj trag ostavio ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Izložba se otvara 25. svibnja i do 18. srpnja posjetitelji će moći pogledati više od 100 djela ove ikone modernog slikarstva.


Osim djela Ede Murtića, projekt uključuje i niz drugih događanja – međunarodni simpozij »Gesta i sloboda«, koji će biti održan u Zagrebu i Rovinju u lipnju, izložbu »Nova apstrakcija« u Laubi od 1. do 10. lipnja te niz popratnih događanja. Izložba »Murtić 100« postavit će se pod umjetničkim vodstvom Branka Franceschija. Posebnost izložbe je raznolikost umjetnikova stvaralaštva predstavljena kroz kronološke i tematske jedinice, koncipirane za pojedine prostore. U Galeriji Bačva bit će predstavljeni radovi koji su u kolektivnoj memoriji ostali zapamćeni kao paradigmatska umjetnička djela pojedinih dionica visokog modernizma te se naglašava dinamični kolorizam kao temeljna odrednica Murtićeva stvaralačkog pristupa.




U Galeriji PM kustos postavlja Murtićeve aktivističke cikluse posvećene antiratnoj tematici, dok se u Galeriji Prsten predstavljaju ostali umjetnikovi ciklusi, izvedeni u drugim likovnim disciplinama – gvaš, monumentalne kompozicije u keramici, emajlu i mozaiku te pejzaži i gradske vedute.