"Mala" izložba

Spiralni tijekovi željeznih objekata: Riječki kipar Kruno Vrgoč izlaže u Dubrovniku

P. N.

Kruno Vrgoč

Kruno Vrgoč



DUBROVNIK Riječki kipar Kruno Vrgoč izlaže u studiju Let 777 u Dubrovniku, a predstavlja se s desetak skulptura manjih formata izrađenih od metala, pa iz te činjenice proizlazi i naslov njegove izložbe – »Mala izložba malih stvari«.


– Renesansni doživljaji kiparskog više ne postoje, ja radim mirise, okuse, pokrete… Radim nešto što će za sto godina postati pravilo. Zato je umjetnost i zanimljiva. Svaka skulptura predstavljena u sklopu ove izložbe ima svoju priču, a tu su i nedovršeni radovi kako bi se mogao vidjeti sam postupak stvaranja – rekao je tom prigodom Vrgoč, a prenosi portal dubrovački dnevnik.hr.


– Ciklus »Beskonačnosti« u jednom se svom dijelu sastoji od željeznih objekata kružnih, eliptičnih i spiralnih tijekova nastalih adiranjem malih pravokutnih elemenata, a nastaje od 2000. godine i razvija se do danas. U »Beskonačnostima« kojima se Vrgoč predstavlja dubrovačkoj publici, autorovo je načelo sadržano u zatvorenim kružnim adicijama koje označavaju kretanje, kontinuitet, samooplodnju i spajanje suprotnih načela, a simbolički se može predstaviti uroborosom, kozmičkom zmijom koja hvata/grize vlastiti rep – napisao je o izložbi povjesničar umjetnosti Berislav Valušek.




Kruno Vrgoč kiparstvo je diplomirao na Odjelu za likovnu umjetnost na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Nakon toga pretežno se bavi slikarstvom, a od 1997. godine se ozbiljnije posvećuje skulpturi. Sudjelovao je na više međunarodnih likovnih kolonija i žiriranih izložbi. Član je HDLU-a Rijeka.