Galerija PM Doma HDLU-a

“Spektakulariziranje margine”: Sutra u Meštrovićevom paviljonu otvorenje izložbe Barryja Wolfryda

Kim Cuculić



ZAGREB – Otvorenje izložbe »Spektakulariziranje margine: prožimajući svjetovi Barryja Wolfryda« bit će u četvrtak 14. rujna u 19 sati u galeriji P (Meštrovićev paviljon). U Galeriji Proširenih medija Barry Wolfryd se predstavlja ciklusom radova koji se vežu za njegovu aktualnu izložbu u muzeju Arocena, Torreon, Coahuila, Meksiko, pod nazivom »Fragility of The Absurd«, a koju čine nove skulpture kreirane u Murano tehnici. Umjetnik u ovim radovima preispituje rat kao određeni klišej, odnosno reprezentaciju rata u medijskom prostoru po kojem se isti tretira kao običan dio svakodnevnog života kao što je to odlazak po namirnice ili druga kupovina.


Međutim u svojoj umjetničkoj strategiji, u ovim radovima Wolfryd odlazi još dalje te ironizira, ali istovremeno i spektakularizira dva tradicijska umijeća, odnosno umjetničke tehnike koje su zbog količine turizma u Veneciji i Meksiku postale ne samo komodificirane već su otišle potpuno u smjeru kiča pretvorivši se tako u forme marginalnih kulturnih pojavnosti.


Prva je naravno murano tehnika izrade staklenih predmeta u radionicama na venecijanskom otoku Murano, a druga je ona meksičkih diorama odnosno Nicho arta, oblika narodne umjetnosti u zemljama Srednje i Južne Amerike u kojemu se figurice od različnih materijala mogu postavljati u staklene kutije (minijaturne oltare).




– Barry Wolfryd nam svojim ciklusom »Fragility of The Absurd«, fascinantno koristeći ironiju, ali i izravnu kritičnost prema sadašnjem vremenu površnosti i beznađa, otvara pitanja o prožimanju kulturnih slojeva, marginalnim pojavnostima i liminalnim prostorima, ali isto tako i o reintepretiranju dviju velikih kultura: meksičke – tradicijske i folklorne; i one američke – kako one nevidljive svakodnevne tako i one previše vidljive, spektakularne, osvrnuo se Josip Zanki. Barry Wolfryd rođen je u Los Angelesu u Kaliforniji, ali većinu svoje umjetničke karijere ostvario je u Meksiku, gdje živi više od 45 godina. Wolfryd je započeo studij umjetnosti 1972. na Housatonic Community College u Bridgeportu, Connecticut. U dobi od 22 godine preselio se u Cholulu, Puebla, Meksiko, gdje je nastavio studij na University of the Americas, a od 1975. do 1979. na Allende Institute u San Miguel de Allendeu, Guanajuato. Godine 1982. studirao je na Chicago Art Institute, a 1984. na National Institute of the Arts u San Luis Potosíju, Meksiko. Godine 1985. seli u Mexico City, gdje živi i ima svoj atelje.