Kaštel Grobnik

“Slikom na tisuću riječi”: Objedinjena izložba Diane Rosandić Živković i promocija knjige Danile Linić

Claudia Bošković

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić



Na Kaštelu Grobnik održana je umjetnička večer „Slikom na tisuću riječi“, koja je objedinila otvorenje izložbe kolaža Diane Rosandić Živković „Krhotine od papira“ i predstavljanje zbirke kratkih priča „Freska“ Danile Linić.


U glazbenom dijelu na mandolini i gitari nastupili su Slađana Čolović i Marijan Zidarić, članovi Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine. Otvorenju programa su prisustvovali Ivo Bogović i Anita Rončević.


Ovom prilikom samostalna umjetnica Diana Rosandić Živković obilježila je trideset godina svoga umjetničkog rada, predstavivši inovativan koncept krhotina kao kraja postojanja jednog oblika, no početka stvaranja novog, te slažući spomenute „krhotine“ mozaike kolaža florealnih, animalnih oblika, te bilježeći društvene fenomene.




Grobnička majstorica kratke priče Danila Linić pročitala je selekciju pjesama iz nagrađene zbirke „Freska“, čija radnja se događa u vrijeme kada su Zrinjski obnavljali Kaštel, ostvarujući poveznicu prostora, vremena, fikcije i zbilje.


Samim time, umjetnički dio dao je poseban obol povijesti Kaštela, čija se važnost nastoji aktualizirati i u kulturnoj sadašnjici Grobnika.


– Naš grobnički kaštel uglavnom se gleda kao mjesto koje utjelovljuje povijest kao spomenik; kao nešto staro, daleko, i prostorno i vremenski. Ponekad se može činiti da takav pristup udaljuje ljude od Kaštela što nikako nije nešto što bi se smjelo dopustiti.


Kaštel pripada zajednici. To je oduvijek bilo sjecište u kojima su se ljudi nalazili. Nekoć je služio za obranu materijalnoga, jer tu se sklanjalo od opasnosti i ratne napasti, dok je danas Kaštel postao prostor u kojem se čuva nematerijalno. Tu se čuvaju znanja i sjećanja koja zajedno s našim govorom predstavljaju zavjetnu škrinju našeg identiteta, istaknuo je Ivo Bogović.