Slavni brendovi

Slika koja govori: U HKD-u otvorena izložba posvećena talijanskom dizajnu

Sandy Uran

Foto: M: GRACIN

Foto: M: GRACIN

RIJEKA – U atriju HKD-a na Sušaku otvorena je izložba naslovljena »Slika koja govori: dizajn, razvoj i ikonski status poznatih talijanskih brendova« koju organizira Generalni konzulat Italije u Rijeci u suradnji s Museo del Marchio Italiano di Castellammare di Stabia iz Napulja.



Ovom prigodom voditeljica galerije Kortil Ivana Lučić istaknula je dugogodišnju uspješnu suradnju s Generalnim konzulatom Italije u Rijeci.
Izložbu je otvorio generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini, pritom istaknuvši važnost ove izložbe kojom se slavi Made in Italy.


– Izložba priča priču renomiranih talijanskih brendova, ali i povijest obitelji koji su ih utemeljile istaknuo je Bradanini.
Izložba odaje počast talijanskom dizajnu sveprisutnom u cijelome svijetu te ilustrira evoluciju nekih od najpoznatijih imena, marki i talijanskih brendova, s estetskog i grafičkog aspekta.
Brojna publika imala je mogućnost  proučiti panele te uočiti koliko se tijekom vremena izmijenila estetika predstavljanja određenog proizvoda.


Na izložbi je predstavljeno  15-ak panela na kojima je ilustrirana evolucija najpoznatijih talijanskih brendova Algida, Barilla, Campari, Ferrari, Ferrero, Illy, Lamborghini, Martini, Maserati, Pirelli i Peroni.
Pojedini paneli posvećeni su  svijetu mode i svjetski poznatim talijanskim modnim kućama poput Fendija, Guccija, Versacea i Zegne, te luksuznim brendovima poput Bulgarija, a zastupljena su i najrenomiranija imena reklamne umjetnosti, crteža, dizajna i talijanske kreativnosti kao što su Armando Testa, Achille i Piero Giacomo Castiglioni i Enzo Mari.



Riječ je o važnoj vizualnoj dokumentaciji temeljenoj na ikonografskim elementima povijesti industrije i talijanske grafike, jednoj vrsti rekapitulacije vizualne povijesti, »Made in Italy«, iz koje u prvi plan bivaju  istaknute tranformacije ukusa i stila.
Izložba je obogaćena i postavom posvećenom drvnoj industriji i kružnom gospodarstvu u kojem sudjeluju kolektiv arhitekata »Orizzontale«, Calligaris i Florian.
Publika je tijekom večeri uživala u izložbi,  talijanskom aperitiv te uz glazbeni nastup poznatog fijumanskog glumca i glazbenika Bruna Nacinovich.