Mediteranski kiparski simpozij

Skulptura ‘Dimnjak’ Siniše Majkusa za 100. obljetnicu Labinske republike

Kim Cuculić

: Trenutak postavljanja skulpture / Foto Facebook

: Trenutak postavljanja skulpture / Foto Facebook

Skulptura Siniše Majkusa smještena je na Krvovoj placi u prigradskom labinskom mjestu Vinež za koju je i osmišljena. Na tom je trgu prije sto godina započeo štrajk rudara poznat pod nazivom Labinska republika



LABIN – Završetak drugog tjedna 43. Mediteranskog kiparskog simpozija obilježilo je postavljanje skulpture »Dimnjak« autora Siniše Majkusa na Krvovu placu u labinskom naselju Vinež. Ovim događajem Udruga MKS obilježila je 100. obljetnicu Labinske republike – javlja Culturenet.hr. Majkusova skulptura osamnaesta je dislocirana skulptura nastala u sklopu ove manifestacije te nastavlja slijed postavljenih objekata u javnim prostorima Labinštine, Pazina, Zagreba, Iloka, Vukovara i Kune. Skulptura Siniše Majkusa smještena je na Krvovoj placi u prigradskom labinskom mjestu Vinež za koju je i osmišljena. Na tom je trgu prije sto godina započeo štrajk rudara poznat pod nazivom Labinska republika.



»Majkus je ovom minimalističkom javnom plastikom inventivno reinterpretirao dimnjak rudnika (toplane), a postupnim sužavanjem forme prema vrhu i kontrastiranjem materijala postigao dinamiku postupnog i laganog vertikalnog kretanja«, napisao je Mladen Lučić u predgovoru kataloga.
Udruga Mediteranski kiparski simpozij na taj je način obilježila 100. obljetnicu Labinske republike, nastavljajući tako niz započet davne 1970. godine. Siniša Majkus rođen je u Rijeci. Diplomirao je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Miroslava Šuteja. Počinje izlagati još kao student od 1984. godine. Autor je djela u javnim prostorima u Matuljima, Opatiji, Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Roču, Pazinu, Skradu, Jakovlju, Krapini… Predaje na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.