"Savršena" u Relativnoj galeriji

Savršenstvo prirode i slavljenje njezine ljepote. Domagoj Barić postavio izložbu pejzaža

Kim Cuculić



RIJEKA – U Relativnoj galeriji u Rijeci otvorena je izložba pejzaža »Savršena« Domagoja Barića. U prigodnom govoru kustosica izložbe Dijana Lukić objasnila je naslov izložbe koji se odnosi na savršenstvo prirode te slavljenje njezine ljepote i visokih estetskih načela, ali i vrhunsku tehniku kojom su djela naslikana.


– Za Domagoja Barića priroda je nepresušan izvor inspiracije, pa se ovim motivom on kontinuirano bavi još od studija na zagrebačkoj likovnoj akademiji. Dvadesetak izloženih pejzaža podsjeća koliko je priroda veličanstvena, moćna, darežljiva i blaga. Uvlači nas u svoj praspokoj i daruje nam osjećaj sigurnosti i pripadnosti. U prirodu se savršeno uklapa žena, također manifestacija ljepote i savršenstva. Stoga Barić rado u svoje pejzaže smješta ženski lik, kao i konje. Za čovjeka, priroda je dom, ali i izvorište resursa koje će on upotrijebiti, pa i pretjerati i zloupotrijebiti njezino obilje. Zaboravit će na ravnotežu svega u prirodi, te koliko je ona moćna, a on slab. Ovo podsjećanje nam je nužno, hitno i permanentno potrebno, ističe kustosica Lukić.


»Dvadesetak prekrasnih pejzaža, naslikani u prepoznatljivoj i fascinantno preciznoj (savršenoj) tehnici, pozivaju na povratak kući, u prirodu, s ciljem postizanja stanja ravnoteže i sjedinjenja. Slike odišu mirom i savršenim balansom postojanja. Priroda je lišena dešavanja i smetnji: u njezinoj tišini, izvan životnih kolopleta, povezujemo se sa sobom i višim smislom, što je filozofska potka izložbe. Barić se bavi motivom pejzaža na realističan, impresionistički i lirski način, tragajući za plemenitim emocijama – mir i spokoj, svjetlost, kozmički red, duhovna dimenzija prirode, koja nas uvlači u svoju praiskonsku istinu«, navedeno je uz izložbu.




Izložba će ostati otvorena do 27. travnja, a može se razgledati u radnom vremenu Relativne galerije, pon./uto./sri./čet./pet. 17 – 20 sati i sub. 10 -12 sati.