Izložba »Panorama«

Riječki umjetnik Mladen Ivančić, kojeg s pravom svrstavaju u vrh hrvatske keramike, izlaže u Piranu

Vladimir Mrvoš

Riječkog umjetnika s pravom svrstavaju u vrh hrvatske keramike, a povjesničarka umjetnosti Marina Baričević uvrstila ga je u »Antologiju hrvatske keramike«



PIRAN – Riječki umjetnik Mladen Ivančić do kraja svibnja dio je velikog umjetničkog projekta međunarodne skupne izložbe »Panorama« u Gradskoj galeriji Piran. Riječ je o izboru iz umjetničkog fonda Obalnih galerija Piran, koji se prvenstveno temelji na djelima društveno-političkog sadržaja, a koji je nakon višemjesečne pripreme otkriven široj javnosti. Uz njega svoja umjetnička djela izlažu i renomirani umjetnici Günter Brus, Avgust Černigoj, Christo & Jeanne-Claude, IRWIN, Metka Krašovec, Janez Lenassi, Emil Memon, Hermann Nitsch, Mimmo Paladino, John Phillips, Anne & Patrick Poirier i Robert Watts.


Umjetnička keramika


Ivančić je posvećen umjetničkoj keramici, intenzivno se njome bavi petnaestak godina. Primarno radi skulpture u keramici, no prije nekoliko godina počeo je raditi i u drvu. Mnogi ga s pravom svrstavaju u vrh hrvatske keramike, a povjesničarka umjetnosti Marina Baričević uvrstila ga je u »Antologiju hrvatske keramike«. Svoje radove izlagao je na brojnim tematskim žiriranim izložbama, sudjelovao je na više trijenala hrvatske keramike u Zagrebu te na izložbama u Dublinu, Opishne (Ukrajina), Vallaurisu (Francuska), Urbinu (Italija), Prištini, Austriji i Poljskoj. Dobitnik je prve nagrada na Trienalu hrvatske keramike 2011. u Zagrebu, prve nagrade za skulpturu i druge nagrade na temu »Evolucija posude« na Intersymposium of Ceramics 2013. u Opishne, Grand Prix na Ex-tempore 2014. u Piranu. Djela mu se nalaze u stalnom postavu Nacionalnog muzeja ukrajinske keramike u gradu Opishne, kao i u zbirkama u Sloveniji i Italiji. Član je HDLU-a Istre, HDLU-a Rijeke, ULUPUH-a i KERAMEIKON-a.


Koncept širokog pogleda


Ideja o prestižnoj izložbi u Piranu nastala je u dijalogu kustosice Samanthe Chije i ravnateljice Maro Ambrožič Verderber. Javnosti se željelo predstaviti neke od najznačajnijih umjetnika i njihova umjetnička djela koja Obalne galerije Piran čuvaju u svojim zbirkama, što je jedna od glavnih zadaća te institucije za suvremenu umjetnost 21. stoljeća. Izložba je i prilika da se neka umjetnička djela prvi put predstave javnosti, a druga nakon desetljeća skladištenja u depoima. Izložba otkriva i radove koji su na nekonvencionalan način stigli u Obalne galerije Piran. Radovi govore o isprepletenim osobnim pričama umjetnika i svjedoče o kulturnom utjecaju piranskih Obalnih galerija u međunarodnom prostoru.




Izložba »Panorama« je koncept širokog pogleda s više, povišene točke, koji otvara pogled sa svih strana. Izborom umjetničkih djela iz zbirki Obalnih galerija Piran želi se predstaviti pojedinačne i ujedno jedinstvene izraze koji koegzistiraju i miješaju se u ovom širokokutnom pogledu. Predstavljanje radova iz raznih zbirki nije novost u toj ustanovi jer je formiranje zbirki dio misije te ustanove, koja će za nekoliko godina napuniti 50 godina. Izložba je otvorena do 30. svibnja ove godine.