Ljubav i otpor

Retrospektivna izložba pokojne umjetnice: Ivana Popović Krk je smatala svojim domom

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Prerano preminula umjetnica cijeloga svog života bila je neraskidivo povezana s gradom i otokom Krkom, zaljubljena u njegove ljude, ali i more, ronjenje i njegova prirodna bogatstva



KRK – Krk nije slučajan odabir gostovanja velike i sadržajno iznimne opsežne retrospektivne izložbe stvaralaštva poznate domaće, nažalost i prerano preminule umjetnice Ivane Popović. Naime, manje je poznato da je Ivana još 1989. godine upravo na Krku započela raditi svoje rane modne igrokaze i performanse, i to još kao studentica Akademije likovnih umjetnosti, rekla je na svečanosti otvorenja tog izložbenog projekta Nataša Ivančević, pomoćnica ravnateljice zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti u organizaciji kojeg je u Krku upriličena dojmljiva i iznimno obimna izložba Popovićkinih radova nazvana »Ljubav i otpor«.


Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka, institucije koja je suorganizator tog izložbenog projekta istakla je pak da je Ivana cijeloga svog života bila neraskidivo povezana s gradom i otokom Krkom, zaljubljena u njegove ljude, ali i more, ronjenje i njegova prirodna bogatstva. Tu je živjela ljeti, ali i posljednjih godina života kada se intenzivno bavila restauracijom starih kamenih kuća i izradom mozaika, ustvrdila je Parentić obraćajujući se brojnim svojim sugrađanima okupljenim u galeriji Decumanus na otvorenju jedne od najzanimljivijih i najznačajnijih krčkih izložbi u posljedenje vrijeme.


«Dvodjelna« izložba


Ivana Popović, predstavile su je u ovoj prigodi i Ivančević i Parentić, akademska je kiparica i multimedijska umjetnica koja se posvetila istraživanju i povezivanju brojnih umjetničkih disciplina: performansa, modnog dizajna, kazališta, kostimografije, kiparstva, slikarstva, crteža i primijenjene umjetnosti. Ona je jedna od najintrigantnijih suvremenih umjetnica koja je svojom preranom smrću ostavila javnosti nedovoljno poznat, ali i iznimno bogat i sadržajan opus koji je prvi put obrađen i prezentiran na retrospektivi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, održanoj ove godine, između 21. ožujka i 28. travnja.




Dio tog postava Krčani će sad tako i sami, u svome i Ivaninom gradu, imati priliku upoznati i razgledati u »dvodjelnoj« izložbi koja će, nakon ove subote predstavljenog prvog djela, svoj nastavak doživjeti i u onom drugom, završnom djelu koji će u istom krčkom galerijskom centru biti postavljen između 21. lipnja i 4. srpnja.



Na Trgu krčkih glagoljaša po završetku svečanog predstavljanja izložbe glazbeni hommage radu i stvaralaštvu Ivane Popović svojim su koncertnim nastupom dali i članovi Leta 3



Ivana Popović u svom radu, bilo umjetničkom ili modnom, nikada nije bila žrtva konvencija koje nameće društveni i kulturni kontekst. Svježom i hrabrom energijom provocirala je domaću publiku. Spontano je radila interdisciplinarno i intermedijalno pa je teško danas napraviti jasnu razliku između njenog kostimografskog, modno-dizajnerskog, kiparskog i performativnog rada. Sebe je kratko znala predstaviti tvrdnjom da se bavi teatralizacijom vizualne kulture.


U medijskim kampanjama zagovarala je prava žena i marginalnih skupina te se borila za bolju zdravstvenu skrb žena s karcinomom dojke. Neovisno o mediju djelovanja, često joj je upravo vlastiti život bio polazište za umjetničko-aktivističko djelovanje. Ovaj izložbeni projekt Centar za kulturu Grada Krka provodi u suradnji s MSU-om, a prati ga katalog monografskog karaktera. Kustosica izložbi je Nataša Ivančević, pomoćnica ravnateljice i muzejska savjetnica MSU-a dok je autorica likovnog postava vizualna umjetnica Lada Sega.


Glazbeni hommage


Na otvorenju izložbe, uz čelnice krčkog Centra za kulturu te MSU-a, bili su prisutni i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić kao i Ivanina majka, Leposava Popović koja nije mogla skriti svoju dirnutost izložbom u gradu koji je, napomenula je, njena kći uvije smatrala svojim domom i u kojem se kontinuirano vraćala od svoje četvrte godine.


Nastavno na prezentaciju Popovićkina opusa, a koji je uklopljen u proslavu obilježavanja Dana grada Krka, na Trgu krčkih glagoljaša po završetku svečanog predstavljanja izložbe svojevrsni glazbeni hommage njenom radu i stvaralaštvu svojim su koncertnim nastupom dali i članovi riječke skupine Let 3 s kojima je spomenuta zagrebačko-krčka umjetnica također surađivala. Letovci se nisu propustili priključiti niti otvorenju izložbe i razgledati u Decumanusu izloženi postav dio kojeg je i kostim koji je Ivana izradila za jedan od njihovih nastupa.