Izložba Danijela Žeželja

”Razglednice”: Umjetnička interpretacija turističkog motiva

Davor Žic

Poznati autor stripova, grafičar i ilustrator sveo je ovoga puta motiv razglednice na minimalističke, osnovne elemente koji predstavljaju zaustavljene trenutke ljetovanjaOPATIJA » Izložbom »Razglednice«, otvorenom sinoć u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer«, opatijskoj se publici predstavio poznati autor stripova, grafičar i ilustrator Danijel Žeželj. U svojoj bogatoj karijeri ovaj je hrvatski autor koji živi na relaciji Brooklyn – Zagreb surađivao s najpoznatijim američkim izdavačima kao što su DC i »Marvel Comics«, »The New York Times Book Review« ili »The Harper’s Magazine«, a potpisao je više od dvadeset grafičkih novela i tri animirana filma.


  Ova izložba, postavljena u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma, zanimljiv je umjetnički osvrt na tipičan turistički motiv razglednice, u ovom slučaju minimalistički sveden na tek osnovne elemente koji predstavljaju zaustavljene trenutke ljetovanja, odnosno, kako je sam autor kazao, »poruke iz primorskih gradova u zalasku sunca«.   Žeželjeve slike i grafike, poredane kao stripovske table, s idiličnim prikazima »izgubljenog ljeta« doista su bile u opreci s jučerašnjim tmurnim i kišnim vremenom, koje ipak nije značilo da nitko na otvorenje nije stigao, već da su stigli samo oni najvjerniji pratitelji umjetnikova opusa.

  – Hvala svima koji ste se probili kroz kišu, to je vrlo velika stvar, osobno to ne bih napravio, nego bih ostao doma, na toplome… Osobno sam imao velik otpore prema ovakvoj izložbi, jer iako sam izašao iz škole slikarstva i to je osnova moga rada, sebe ne vidim kao slikara. Smatram da slika ne može nešto reći ako nije dio neke veće priče. Ovdje je čitava izložba prvi puta prikazana kao cjelina, sa slikama i grafikama, i zapravo tek sada kada ih vidim posložene na zidu mogu biti zadovoljan jer imaju u sebi jednu narativnu liniju, kazao je Žeželj.


  Nešto više o samom autoru govorio je Boris Greiner, koji je Žeželja svrstao među mali broj najkvalitetnijih autora stripa na svijetu, te kazao kako izložba izvrsno odgovara kontekstu samog prostora UP »Juraj Šporer«, ali i Hrvatskog muzeja turizma kao institucije. Ravnateljica HMT-a Katarina Mažuran Jurešić istaknula je da je Žeželj autor vizualnog identiteta muzeja, odnosno dvije figure putnika koji služe kao putokazi do Ville Angioline i Švicarske kuće u Parku Angiolina.
Izložba koju je otvorila zamjenica opatijskog gradonačelnika Marina Gašparić, ostat će otvorena do 21. prosinca.