501. obljetnica umjetnikove smrti

“Rafael – na ishodištu mita”: Otvorena velika izložba u Muzeju za umjetnost i obrt

Kim Cuculić

S izložbe posvećene Rafaelu / Foto SREĆKO BUDEK

S izložbe posvećene Rafaelu / Foto SREĆKO BUDEK

Na izložbi je predstavljeno više od sto originalnih grafika mnogih značajnih autora od 16. do 18. stoljeća nadahnutih remek-djelima velikog renesansnoga slikara i graditelja



ZAGREB – Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt otvorio je izložbu »Rafael – na ishodištu mita« nastalu u sklopu obilježavanja pet stoljeća od smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina (1483. – 1520.), koja je ostvarena u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie zahvaljujući Veleposlanstvu Italije u Zagrebu i Talijanskom institutu za kulturu.



Izložba donosi jedinstveni uvid u utjecaj djela tog velikog talijanakog slikara i arhitekta. Na izložbi je predstavljeno više od sto originalnih grafika mnogih značajnih autora od 16. do 18. stoljeća nadahnutih remek-djelima velikog renesansnoga slikara i graditelja, uz Leonarda da Vincija i Michelangela zasigurno najznačajnijeg predstavnika visoke renesanse. Raffaello Sanzio da Urbino potječe iz umjetničke obitelji gdje je od najranijeg djetinjstva imao prilike razvijati svoj iznimni talent da bi svoj puni zamah ostvario u Firenci, kolijevci renesanse, potom i papinskom gradu Rimu gdje je, između ostalog, bio imenovan upraviteljem gradnje bazilike sv. Petra. Iako je živio samo 37 godina, Rafael je zasigurno jedan od najutjecajnijih umjetnika renesanse, kao i jedan od najvećih umjetnika čovječanstva.



Grafike, majolike i crteži inspirirani Rafaelovim djelima izloženi u Muzeju za umjetnost i obrt svjedoče o veličini i značaju njegova umjetničkog stvaralaštva. Zahvaljujući Talijanskom kulturnom institutu, 9. i 23. svibnja putem live streaminga od 12 do 24 sata bit će prikazan film »Raffaello – Il Principe delle arti 3D« (2017.) – prva filmska ekranizacija Rafaelova života, koja daje i pregled te tumačenje 70 umjetničkih djela. Izložba je otvorena do 6. lipnja.