Izložba Nike Petković

Rad »Tok« kao priča o postindustrijskoj tranziciji

Kim Cuculić

Autorica kroz ovaj rad donosi u fokus fotografiju i video, koje tretira kao primarna sredstva svoje umjetničke »opservacije«. To je ujedno i priča o tranzitnom gradu, u prošlosti obilježenom migracijama i industrijskom proizvodnjom



SISAK – U Gradskoj galeriji Striegl u Sisku otvorena je izložba Riječanke Nike Petković pod naslovom »Tok«. Autorica kroz ovaj rad donosi u fokus fotografiju i video, koje tretira kao primarna sredstva svoje umjetničke »opservacije«. Predmet njenog vizualnog narativa je naizgled neidentificirani prostor grada u kojem su locirane prepoznatljive karakteristike svojevrsnog modula postindustrijske tranzicije, a upravo je to stanje u kojem se nalazi velik broj gradova čije javne prostore dijelimo i anticipiramo.


Odabravši šest specifičnih i točno određenih gradskih lokacija, Nika Petković se usredotočuje na načine kako preispitivati prošlost i njene prisutne kontinuitete u sadašnjosti.


– U fotografskom videoradu »Tok« iz pozicije naizgled nepristranog promatrača nastojim uokviriti prostor i vrijeme inertnog grada, istražiti dinamiku između čovjeka i okoline – osvrnula se Nika Petković. »Tok« je ujedno i priča o tranzitnom gradu, u prošlosti obilježenom migracijama i industrijskom proizvodnjom. Tranzitnost, koja je nekad sugerirala protok i okrenutost prema budućnosti, danas je svedena tek na ciklično lutanje između centra i periferije. U ovom fragmentarnom eseju suprotstavljam odnose između statičnog i dinamičnog, tretirajući sliku u pokretu kao proširenu fotografiju. Postavom, ali i sadržajem suprotstavljaju se trajanje i trenutak, kretanje i nepokretnost, prošlost i sadašnjost, propadanje i nestajanje, sugerirajući aktualni tok grada koji se pretvorio u svakodnevnu čekaonicu promjena i neostvarenih društvenih nadanja – kaže Petković.




Nika Petković rođena je 1992. u Rijeci. Magistrirala je filmologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Bologni. U svom radu bavi se istraživanjem odnosa između filmske i fotografske slike u suvremenoj umjetnosti, kao i njihovom doprinosu u nastanku medijske nostalgije. Osim filmske umjetnosti, njeno područje interesa posebno je fokusirano na fotografiju. Izlagala je na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi. Izložba je otvorena do 30. studenoga.