Lovran

“Putrefactio”: Mariana Ban izložbila svoje radove u Galeriji Laurus

Aleksandra Kućel Ilić

Tematika kojom se umjetnica bavi temelji se na istraživanju osobnog iskustva i teorije Jungove psihologije



Mlada umjetnica Mariana Ban izložila je svoje radove na izložbi pod nazivom “Putrefactio”, otvorenoj u lovranskoj Galeriji Laurus.


– Umjetnica se predstavlja radovima nastalim u protekle dvije godine, a to su diplomski radovi pod nazivom “Znoj ljudskog mesa”, na kojima je radila uz mentorstvo prof. Damira Stojnića i asistenciju Mirne Kutleše.





Tematika kojom se umjetnica bavi temelji se na istraživanju osobnog iskustva i teorije Jungove psihologije. U njenom radu je izražen vrlo defefiniran koncept u razradi motiva kao i u odabiru materijala kojim stvara.


Tema koja se provlači kroz sve radove je proučavanje dualne percepcije naše psihe, odnos svjesnog – nesvjesnog, lica i naličja, prihvatljivog-neprihvatljivog, uma i tijela, ja i drugo… te propituje mogućnost integracije i nadilaženja kroz duhovnost.



Motivi kojima se izražava su ptice, portreti i ljudska tijela u interakciji, vrlo ekspresivno izvedeni uljem na papiru velikog formata – poručili su iz Galerije Laurus gdje se izložba može pogledati do 4. ožujka utorkom, srijedom i petkom od 17 do 20 sati, te četvrtkom i subotom od 10 do13 sati.