HKD NA SUŠAKU

Predstavljena nova sezona i nova voditeljica Kortila

Davor Mandić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U novoj sezoni HKD-a mnoštvo je starih i novih programa, a pred novinarima se našla i Ivana Lučić u novoj ulozi voditeljice Galerije Kortil



Vodstvo Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku najavilo je na konferenciji za novinare program HKD-a za sljedeću sezonu, kojom je prigodom predstavljena i nova voditeljica Galerije Kortil Ivana Lučić.


Nakon višegodišnjeg vođenja Kortila, Jolanda Todorović otišla je u mirovinu, a njezinu je palicu preuzela muzejska pedagoginja s iskustvom rada u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.


HKD-ovci nisu posebno predstavljali svoju novu akviziciju, a nije to učinila ni ona – tek je najavila novu sezonu Galerije.





Ona započinje kad i nova sezona HKD-a, 5. rujna, otvorenjem izložbe »Nevjerni psi i druge priče: Riječki rock u 20 točaka«.


Autor izložbe je Velid Đekić, a ona će, kao popratni program History Film Festivala, ponuditi povijest riječkog rocka od sredine pedesetih godina prošlog stoljeća do danas.


Krajem rujna bit će izložba »Prijatelj Stanislav, dijalozi riječki« Stanislava Habjana te novo izdanje Glowing Globea pod nazivom »Changes and Chalenges«, uz druge izložbe.


Još kratko bit će aktualan i javni poziv za predlaganje izložbenih programa u Galeriji Kortil: rok za slanje istječe 11. rujna.


Periskop


Nova sezona u HKD-u kreće festivalom suvremenog plesa i cirkusa Periskop, koji će ponuditi pet predstava i jednu radionicu.


Slijedi History Film Festival, koji se održava na više lokacija, a u posebnom dijelu programa u HKD-u posvećuje se vezama glazbe i filma uz glazbene dokumentarce.


Europski festival suvremenih kazališnih praksi Tranzit u rujnu nudi istraživački lab, radionice, predavanja i predstavljanja radova nastalih tijekom rezidencije umjetnika u Rijeci, najavili su u HKD-u.


Bit će nadalje, prema očekivanjima, i niz humorističnih, dramskih i plesnih predstava, monodrama, stand upova, a od gostovanja Liverić je izdvojio humorističnu predstava »Ništa im neće bit« Kazališta Moruzgva 21. rujna, te gostovanje Kazališta Planet Art Marka Torjanca.


U listopadu će HKD biti domaćin i godišnjeg sastanka europske plesne mreže Aerowaves, u sklopu kojeg u Rijeku dolazi pedesetak plesnih profesionalaca, koji će u četiri intenzivna dana izabrati 20 najboljih mladih koreografa, od njih 620 prijavljenih na Aerowavesov natječaj za Twenty24 umjetnike.


Kako je na naše pitanje rekao Liverić, iz Hrvatske su stigle tek tri prijave. Sastanak nije otvoren za javnost, ali jesu zato dvije predstave koje će se odigrati u sklopu sastanka: »Graces« Silvie Gribaudi 23. listopada i »Screenagers Vol. 2« Giuseppea Chica i Barbare Matijević 25. listopada.


U pripremi su i tradicionalni HKD-ovi programi: Božićni koncert i koncert za Valentinovo, pri čemu će prvi održati Boris Štok, a drugi novo ime hrvatske estrade Nika Turković.


Koncertno će nastupiti i Tamara Obrovac 8. marta, na Dan žena. Bit će u HKD-u i tradicionalni Međunarodni festival malih scena, a dalje ide i Port od Dance, koji će se održati od 13. do 19. svibnja, kao i Festival Porto Etno, koji će u 2024. godini, nakon sedam godina postojanja, doživjeti i neke promjene, o čemu je govorila Jelena Tondini.


Osim što će se održavati krajem lipnja, očekuju ga i neke konceptualne promjene, no Tondini je najviše naglasila činjenicu otvorenih pregovora s jednim velikim imenom svjetske estrade, no više od toga nije mogla reći.


Kartica vjernosti


U kontekstu razvoja publike, HKD je prošle godine inaugurirao karticu vjernosti, pa iako su očekivali 200-tinjak članova, ta je brojka premašena do čak 500 članova.


Tondini je najavila da će ove godinie probati učiniti da kartica bude elektronička, za razliku od dosadašnje analogne. Što se tiče najmlađih, njima će biti ponuđene predstave prema lektirnim naslovima u suradnji sa studijem Gluma i mediji.


Od međunarodnih suradnji u novoj sezoni HKD nastavlja rad i u regionalnoj plesnoj mreži Pan Adria, dok početkom nove godine kreće i projekt »MovingBalkans«, za koji je HKD, zajedno s još 17 europskih partnera, dobio potporu fonda Kreativne Europe u sklopu Europske unije.


Osim razmjene plesnih predstava, HKD-ova uloga u ovom projektu bit će snimanje i distribucija odabranih predstava u virtualnoj stvarnosti, nakon višegodišnjeg iskustva stečenog u ovom polju kreativnih instrustrija, rekli su HKD-ovci.


Što se tiče volonterskog programa HKD-a, i on se nastavlja, a volonteri u kulturi će pružati organizacijsku podršku brojnim programima i aktivnostima, primjerice na izložbi oldtimera u Exportdrvu, ali i u preseljenju knjižnične građe u novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka.


Novinari su mogli na konferenciji primijetiti i suptilno osvježenje atrija HKD-a, novom bojom zidova i zavjesama, a u planu je i zamjena stolica, što bi, kako je rekao Liverić, od toga prostora punog potencijala moglo učiniti i pravu malu scenu HKD-a.