Riječke autorice

“Posve prirodno” u Kortilu: Priroda kao poveznica nepovezanih postava

Katarina Bošnjak

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC

Izloženi su radovi Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić



Izložba radova dvije riječke autorice, Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić, večeras je otvorena u Galeriji Kortil.


„Posve prirodno“ rezultat je Nagrade galerije Kortil na 75. godišnjoj izložbi članova HDLU Rijeka koja je bila održana krajem prošle i početkom ove godine u galeriji Juraj Klović.


Nagrada je ustanovljena kao oblik suradnje HKD-a, odnosno Galerije Kortil i HDLU Rijeka.





 


– Na temelju poznavanja produkcije obje autorice odlučili smo njihove radove izložiti zajedno, premda one u svom radu nemaju gotovo nikakvu zajedničku stilsku ili estetsku poveznicu. Međutim, ono što se može povući i podvući kao zajedničko polazište i jedne i druge je priroda. Iz toga je proizašao i sam naziv izložbe posve prirodno koji objedinjuje postav u jednu cjelinu.





U izložbenom prostoru su dva postava jer nam uopće nije bila namjera da ih stavljamo u bilo kakav odnos i povezujemo njihove radove – objasnila je ravnateljica Galerije Kortil Jolanda Todorović.



Sanja Ipšić Randić izložila je radove iz dva ciklusa, prvog kojim se bavila posljednjih nekoliko godina i zaokružila ga izvedbom instalacije u Dječjoj kući te recentnim radovima kojima je otvorila novi ciklus. Polazišta za slike fragmenti su Sanjinog osobnog iskustva, nadahnuti doživljenim i percipiranim segmentom poznatog i bliskog podneblja. Oslikana platna velikih formata prostor su vizualnih istraživanja i novih iskustava.



Melita Sorola Staničić također se bavi prirodom kao motivom, ali je ona postala i sastavnim dijelom njenog kreativnog procesa. Melita dokumentira te procese i opažene promjene u prirodi, ali istovremeno prepoznavajući vlastite prirodne ritmove i emotivna raspoloženja nastoji uravnotežiti energije između vanjskog i unutarnjeg iskustva.


Izložba ostaje otvorena do 15.12., radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.