Skupna izložba

Peek&Poke ugošćuje mrežnu izložbu glitch umjetnosti “Etičke dileme”

Portal Novi list

Dio radova s izložbe Etičke dileme u riječkom Peek&Pokeu

Dio radova s izložbe Etičke dileme u riječkom Peek&Pokeu

U tijeku radionice "Etičke dileme" stvarani su video eksperimenti s fokusom na etički značaj uporabe slobodnog softvera i otvorenog hardveraRiječki Muzej računala Peek&Poke do 31. svibnja ugošćuje mrežnu i multimedijsku izložbu djela radionice “Etičke dileme” – permisivno licencirana (glitch) umjetnost i alati otvorenog koda.


U ovoj skupnoj izložbi sudjeluje sedam autora i autorica iz Irske, Filipina, Njemačke, Kanade, Estonije i Hrvatske.


Izložba Etičke dileme Peek&Poke
Posjetitelji mogu doživjeti rezultate njihova rada u procesu istoimene petodnevne radionice održane u listopadu 2021. godine.


Pod mentorstvom Iana Keavenya (znanog kao Crash-Stop) izlažu: AK Ocol, Carolina Romano, Chimereinvisible, j3d1n4, Miksitz, Paul Beaudoin i V.


Izložba Etičke dileme Peek&Poke


U tijeku radionice stvarani su video eksperimenti s fokusom na etički značaj uporabe slobodnog softvera i otvorenog hardvera u nastojanju da se naglasi važnost dostupnosti permisivno licenciranih multimedijskih i audiovizualnih materijala.


Izložba Etičke dileme Peek&Poke


Dinamika radionice uključila je elemente digitalnog dijeljenog dobra (commons), koncepte konstruktivne greške u umjetnosti (glitch video) kao i metode skupnog stvaralaštva (remix).


Izložba Etičke dileme Peek&Poke


U fokusu radionice bio je nastanak djela utemeljenih na re/dekonstrukciji multimedijske greške, istraživanju kolorističkih potencijala digitalne slike te studiji multimedije u stanju konstantne promjene i izostanka jasnog semantičkog narativa.


Izložba Etičke dileme Peek&Poke


Putem WiFi mreže “fubar” kontinuirano dostupne na javnoj površini uz Muzej računala PEEK&POKE moguće je pregledati skupni remix video cijelog postava, a individualna video djela moguće je vidjeti prikazana na muzejskim izlošcima, prema radnom vremenu muzeja.


Izložba Etičke dileme Peek&Poke


Radionica je dio projekta Inquiry Inc. 2021 i /’fu:bar/ proširenog programa u vodstvu umjetničke organizacije Format C te suradnji s CIM APURI i Muzejom računala PEEK&POKE.


Program financijski podržavaju Zaklada Kultura Nova i Grad Rijeka (Odjel gradske uprave za kulturu).