Galerija "GSSJPK" na Pećinama

Otvorena izložba Slavena Tolja u Školi za primijenjenu umjetnost

Vladimir Mrvoš

Otvorenje izložbe umjetnika Slavena Tolja / Foto V. MRVOŠ

Otvorenje izložbe umjetnika Slavena Tolja / Foto V. MRVOŠ

Učenice i učenike škole, uzvanike i građanstvo pozdravio je ravnatelj škole Damir Šegota te je predstavio umjetnika osvrnuvši se na njegovu bogatu biografiju te ga predstavio kao vizualnog umjetnika svjetske važnosti



RIJEKA  U Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci na Pećinama otvorena je izložba vizualnog umjetnika Slavena Tolja. Izložba je postavljena u galeriji škole »GSSJPK«. Učenice i učenike škole, uzvanike i građanstvo pozdravio je ravnatelj škole Damir Šegota te je predstavio umjetnika osvrnuvši se na njegovu bogatu biografiju te ga predstavio kao vizualnog umjetnika svjetske važnosti. Osvrnuvši se na postavljene izloške ravnatelj Šegota je naglasio njihovu višeslojnost te s jedne strane intimizam i autobiografski pravac, dok drugi dio promišljanja ispunjava pravac angažiranosti u vremenu i prostoru te otvara mnoga pitanja i mogući dijalog između gledaoca, artefakata i samog umjetnika, te je naglasio da je to njegov osobni doživljaj postavljene izložbe.


Snimio V. MRVOŠ


Slaven Tolj je predstavnik nove umjetničke prakse u Hrvatskoj, u koju se ubraja postobjektna umjetnost, performans, akcija, happening, land art, ambijenti, instalacije, novi mediji i drugo. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1987. godine u klasi profesora Petra Waldega. Osnovao je i dugo godina vodio Art radionicu Lazareti u Dubrovniku. Bio je hrvatski povjerenik za 51. Venecijanski bijenale 2005., a od 2012. u Rijeci je bio ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.