Izloženi nagrađeni radovi

Otvorena izložba hrvatskog dizajna u Muzeju grada Rijeke

Kim Cuculić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Riječ je o redovitoj, bijenalnoj manifestaciji koju Hrvatsko dizajnersko društvo organizira od 1999. godineRIJEKA  Želite li se osobno susresti s najuspješnijim radovima hrvatskih dizajnera u protekle dvije godine, prilika za to nudi se novom izložbom u Muzeju grada Rijeke. Danas je u “Kockici” otvorena “Izložba hrvatskog dizajna 19/20: nagrađeni radovi”.


Riječ je o redovitoj, bijenalnoj manifestaciji koju Hrvatsko dizajnersko društvo organizira od 1999. godine. To je središnja strukovna manifestacija u Hrvatskoj, a okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima djelovanja.

Foto galerija: Otvorena izložba hrvatskog dizajna u Muzeju grada Rijeke Foto: Marko GracinPored predstavljanja onoga najboljeg iz profesionalne produkcije domaćih dizajnera, dizajnerskih studija i agencija, izložba uključuje studentsku sekciju. Time pruža uvid u aktualna postignuća dizajnerskoga visokog obrazovanja. Zahvaljujući takvu pristupu, mjesto na izložbi dobili su radovi studenata triju fakulteta: Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Dizajna vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu te Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.
Aktualna izložba organizirana je u posebnim, pandemijskim okolnostima, pa je cjelovita verzija izložbe prošle godine prvi put lansirana online. Publika digitalnih medija tako je mogla vidjeti gotovo 300 dizajnerskih radova. Na djelu je dosad najopsežnija selekcija učinjena u sklopu projekta. Središnji dio izložbe, s 35 nagrađenih radova, premijerno je prikazan uživo u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
Taj izbor sada gostuje u Muzeju grada Rijeke. Radovi obuhvaćaju profesionalnu i studentsku sekciju u osam kategorija. To su: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski/produkt dizajn, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt/proizvod te Koncept/inicijativa/kritički dizajn. Radove za izložbu odabrao je međunarodni ocjenjivački žiri u sastavu: Sanja Bachrach Krištofić, Karlo Kazinoti, Željko Serdarević, Svjetlana Despot, Marko Pavlović, Lea Vene, Vedran Židanik te Bojan Hadžihalilović (BiH) te glavni urednik i suvlasnik Eye Magazinea John L. Walters (UK).
Izložbu prati publikacija “Pregled hrvatskog dizajna 19/20”. Izložba je otvorena do 4. rujna.