Galerija Jurja Klovića

Otvorena izložba Darije Žmak Kunić: Reminiscencija bliskosti u motivu pletenice

Claudia Bošković

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Na ovoj izložbi umjetnica je predstavila nekoliko eksponata, od kojih središnju ulogu imaju pletenice, sastavljene od isprepletenih šivaćih tkanina iz ormara autoričine majke koje svjedoče bliskosti koju gaji prema njoj



 


U Galeriji Jurja Klovića večeras je riječkoj javnosti predstavljena izložba Iz ormara Darije Žmak Kunić. Akademska umjetnica, koja se dosada okušala u više formi – skulpturi, umjetničkom objektu, instalaciji i video instalaciji, ali i eksperimentalnom zvuku, crtežu, slici i performansu – na ovoj izložbi predstavila je nekoliko eksponata, od kojih središnju ulogu imaju pletenice, sastavljene od isprepletenih šivaćih tkanina iz ormara autoričine majke koje svjedoče bliskosti koju gaji prema njoj.

Foto galerija: Izložba Darije Žmak Kunić "Iz ormara" u Kloviću Foto: Ana Križanec



– Pletenice imaju površniju i dublju priču, tu je u pitanju vizualna simbolika. Htjela sam ih isplesti 44 jer toliko imam godina, a one označavaju zahvalnost prema majci. Velika pletenica nastala je intuitivno, krenula sam tkanine rezati u trake i sve plesti. Ona je nastala prva i označava transformaciju u snagu, zajedništvo i sreću, dodala je Žmak Kunić.




Osim pletenica, na izložbi smo mogli vidjeti još nekoliko eksponata – tri končasta gnijezda, stol s tkaninama, tkanine koje izviru iz zida – popraćenih zvučnim zapisom rezanja i kidanja različitih tkanina.


Izložba ostaje otvorena do 12. listopada, a moguće ju je posjetiti radnim danima od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati.