16. Venecijansko bijenale

Otvoren hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu: Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti

Hina

foto: Ministarstvo kulture

foto: Ministarstvo kulture

Kustos izložbe i glavni arhitekt Bruno Juričić uvjeren je da će izložena instalacija kao prostor koji prelazi granice arhitekture, umjetnosti, robotike i modela kompjutorskog programiranja, pridonijeti pozicioniranju i osvještavanju uloge inovacije i tehnologije u arhitekturi i umjetnosti.VENECIJA – U sklopu 16. Venecijanskog bijenala, međunarodne izložbe arhitekture, u petak je u Veneciji svečano otvoren hrvatski paviljon i predstavljena izložba “Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti”, autora Alise Andrašek, Vlatke Horvat, Maje Kuzmanović i Brune Juričića kojom će se Hrvatska predstaviti svijetu.


Paviljon je otvorila pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo koja je istaknula značaj hrvatske izložbe koja “predstavlja korak u područje eksperimenta i tehnološkog razvoja”.


Hrvatski paviljon smješten je na atraktivnoj lokaciji u Arsenalu, gdje je na 70 četvornih metara predstavljena ambijentalna izložba koja prelazi granice arhitekture, objedinjujući umjetnost, robotiku i modele kompjutorskog programiranja.
Izložba je osmišljena kroz interakciju triju intervencija: Crtež oblaka (Cloud drawing) Alise Andrašek i Bruna Juričića, Umiriti oči (To Still the Eye) Vlatke Horvat i Efemeran vrt (Ephemeral garden) Maje Kuzmanović.


Kustos izložbe i glavni arhitekt Bruno Juričić uvjeren je da će izložena instalacija kao prostor koji prelazi granice arhitekture, umjetnosti, robotike i modela kompjutorskog programiranja, pridonijeti pozicioniranju i osvještavanju uloge inovacije i tehnologije u arhitekturi i umjetnosti.


“I to ne samo u hrvatskoj arhitekturi, nego i na svjetskoj razini!”, rekao je Juričić


Kustoska savjetnica Branka Benčić istaknula je kako hrvatski paviljon na bijenalu arhitekture obuhvaća različite umjetničke, arhitektonske i kustoske pozicije i prakse.


“Diskurzivnost i interdisciplinarnost takvog pristupa uključila je u ovom kontekstu i recentnu produkciju umjetnica iz područja suvremene umjetnosti, nove produkcije Vlatke Horvat i Maje Kuzmanović. Kolonizirajući prostor pergole, intervencije u hrvatskom paviljonu upisuju, pamte ili anticipiraju atmosferu, moguće scenarije i situacije tog jednog nama bliskog zajedničkog prostora Mediterana”, rekla je Benčić na otvorenju izložbe.


U zvučnoj instalaciji Ephemeral Garden se ljudsko, životinjsko i tehnološko čavrljanje spaja s biljnim, vodenim i geološkim zvukovima.


Autorica Maja Kuzmanić rekla je kako je riječ o atmosferičnoj kompoziciji, snimljenoj ovog proljeća u Istri, koja stvara gostoljubiv doživljaj ispod Oblak Pergole u prostoru hrvatskog paviljona.


Izložba “Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti” moći će se pogledati za trajanja ovogodišnjeg bijenala, od 26. svibnja do 25. studenoga.