Riječki umjetnik

Otvaranje dviju izložbi Alena Šimokovića u Rijeci iste večeri

Portal Novi list, Hina

Izložbe u Galeriji Juraj Klović i Muzeju Grada Rijeke se otvaraju sa sat vremena razmaka



Riječki umjetnik Alen Šimoković u utorak otvara dvije povezane izložbe svojih novijih radova nazvane “Babel-Styx” na dvjema riječkim lokacijama, HDLU-ovoj Galeriji Juraj Klović i Muzeju grada Rijeke.


Izložbe se otvaraju sa sat vremena razmaka, a šetnja između dvaju izložbenih prostora tako postaje dio umjetničkog koncepta. Unatoč dijalogu dvaju izložbenih postava, svaki od njih je zaokružena cjelina, istaknuto je u najavi.


Prva izložba otvara se u 19 sati u Galeriji Juraj Klović Hrvatskog društva likovnih umjetnika i nazvana je “Babel”. U ovom ciklusu dominira grafička linija koja je nastala na tragu starih, sačuvanih pismoslikarskih šablona koje su pripadale autorovom ocu.




“Njihovim korištenjem umjetnik je stvorio slike od slova i riječi, bez značenja. To je viđenje aktualnog svijeta koji briše komunikacijske granice, a u njemu se ipak sve manje razumijemo.


Prevladavaju šum, žamor i konfuzija. Još od vremena babilonske katastrofe i jezičnog rasapa, čovječanstvo nije uspjelo naći zajednički jezik. Točnije, našlo je prostor nesporazuma”, navodi se.


Za Šimokovića su upravo taj jezični rasap i nerazumijevanje jedni od prauzroka prvih migracija, stoji u najavi.


U toj točki nastaju Šimokovićevi radovi iz serije “Styx”, posvećeni migracijama u nepoznato, a izlažu se u Muzeju grada Rijeke, s otvaranjem u 20 sati.


Za razliku od monokromije “Babela”, u njima se naglasak stavlja na kolorizam površine, kako bi se propitalo migriranje kao svevremena svjetska tema.


Kako ističe Šimoković, rukom pod ruku s tim idu stradanja i okrutnosti ili možda svaki nesporazum i neslaganje, svaka disonanca koja vodi u migracije.


Kustos izložbe “Babel” je Ervin Dubrović, a izložbe “Styx” Ema Makarun.