U znaku velikih obljetnica

NOĆ MUZEJA U RIJECI Raznoliki programi za sve generacije

Kim Cuculić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Ovogodišnja Noć muzeja u znaku je velikih obljetnica hrvatskih muzeja - 200 godina postojanja Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820., i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880.



RIJEKA  Danas je diljem Hrvatske održana 15. Noć muzeja, kojoj su se tradicionalno pridružili i riječki muzeji i neke druge organizacije. Budući da su u Muzeju grada Rijeke radovi na sanaciji i dalje u tijeku, ovaj muzej naglasak je stavio na stalnu izložbu “Riječki torpedo – prvi na svijetu” postavljenu u željezničkom skladištu na Trgu Žabica.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Izložba nije bez novosti, koncem 2019. obogaćena je novim i restauriranim predmetima. Pripremljena je i mala ekskluziva, pa su posjetitelji Noći muzeja mogli vidjeti samo za tu prigodu izložene originalne nacrte primjerka torpeda isporučenog iz Rijeke Norveškoj 1875. godine.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





 


Drugi dio programa priređen je u Zavičajnom muzeju Drenove, gdje je najavljeno otvaranje izložbe “Bez granica”, uz projekciju dokumentarnog filma o vizionaru Paulu Outletu.


Tomu valja dodati predstavljanje projekta lokalne povijesti Topoteka, ulaz u skrivene tajne Mundaneum arhiva, razgovor sa ČAI-jem te izložbu “Obrisi stvari koje dolaze” – najavio je Muzej grada Rijeke.


Važne obljetnice


Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja priredio je program na trima lokacijama. U Guvernerovoj palači programi su bili vezani za tri recentne izlože otvorene kao pretprogram EPK-a: »D’ Annunzijeva mučenica«, »Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona« te »(Ne)vidljive granice«.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Posjetitelji su mogli razgledati stalni postav, uz stručno vođenje. U program su uključeni i Memorijalni centar Lipa pamti te Muzejska zbirka Kastavštine.



Ovogodišnja Noć muzeja u znaku je velikih obljetnica hrvatskih muzeja – 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine, i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880.godine.


Ako podsjetimo da će 2020. godine proći 184 godine od osnivanja Narodnog muzeja, 152. godine od osnivanja Strossmayerove galerije starih majstora, 142 godine od osnivanja Prirodoslovnog muzeja, tema Noći muzeja bila je prigoda da hrvatski muzealci još jednom podsjete javnost o važnosti muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti.


Komuniciranje javnosti različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjena digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja.


Za male i velike


Ovogodišnjoj središnjoj temi pridružio se Prirodoslovni muzej Rijeka, koji broji 144 godine postojanja i 74 godine javnog djelovanja.



Posjetitelji, mali i veliki, mogli su prošetati muzejem od 1876. do 2020. godine i otkriti zanimljivosti o velikanu dr. Josephu Romanu Lorenzu, utemeljitelju Muzeja ili o arhitektonskim posebnostima vile grofa Negronija u kojoj je i danas smješten Muzej.



Astronomski centar Rijeka također je priredio bogat program, a u Noć muzeja uključila se i Galerija Kortil s izložbom »Publika u fokusu« te Galerija “Juraj Klović” s aktualnom izložbom Ljube De Karine. Pridružio se i SRD Luben, a u Noći muzeja sudjelovao je i Muzej računala Peek & Poke.