IZLOŽBA

Nives Kavurić-Kurtović u Gradskoj galeriji Crikvenica: Letači usahlih krila

Kim Cuculić

Predstavljeni su i dosad nepoznati autoričini radovi od 1964. do 1966. godineCRIKVENICA – Izložba istaknute hrvatske umjetnice Nives Kavurić-Kurtović, pod naslovom »Letači usahlih krila«, otvorena je u Gradskoj galeriji Crikvenica. Od prve izložbe 1963. godine, djela Kavurić-Kurtović izlagana su na više od 140 samostalnih i preko tisuću skupnih izložaba u Hrvatskoj i diljem svijeta.


Kao i posvuda, bilo je to pomalo neobično otvorenje pod zaštitnim maskama i uz poštovanje mjera opreza. Izložene slike jednog od najznačajnijih imena hrvatskog slikarstva 20. stoljeća potječu iz obiteljske zbirke Kurtović.


Kraljica nadrealizma


Izložba »kraljice nadrealizma« i »prve dame hrvatskog slikarstva«, kako Kavurić-Kurtović često nazivaju, donosi pogled na jedan dio njezina rada iz osamdesetih godina prošloga stoljeća. Riječ je o slikama koje je autorica nazvala zajedničkim imenom »Prostirke«. Na njima dominiraju neobična, nesvakidašnja bića, pomalo izobličena, koja kustosica Branka Arh naziva »letači usahlih krila«.
U drugom dijelu izložbe Nives Kavurić-Kurtović, koju su još za života nazivali jedinstvenom umjetničkom ličnošću, predstavljeni su dosad nepoznati autoričini radovi iz razdoblja od 1964. do 1966. godine. To su slike manjih formata, na lesonitu, odnosno dasci, za koje kustosica Arh piše kako nadopunjuju saznanja o počecima, o njezinom otvaranju prema podsvjesnom i sanjanom, prema nadrealizmu koji će vidljivim ili manje vidljivim udjelom pratiti čitavo njezino djelo.


– Djela naše istaknute slikarice pozivaju na ponovljena iščitavanja, otkrivanja i uranjanja u čupavu, zubljastu, škrgutavu kopačku (Nives) vrckavost njezinih misli, naglašava kustosica Arh. Ova jedinstvena izložba ostaje otvorena do 11. kolovoza, a može se pogledati svakoga dana, prijepodne od 10 do 13 sati te poslijepodne od 18 do 22 sata.


Grafika i slikarstvo


Nives Kavurić-Kurtović (Zagreb, 1938. – 2016.) diplomirala je grafiku i slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi prof. Frana Baće (1962.). Bila je suradnica Majstorske radionice Krste Hegedušića (1962. do 1967.). Studijski je boravila u gotovo svim zemljama Europe i u SAD-u.


U statusu samostalne umjetnice djeluje do 1983. Uz stvaralačko i pedagoško djelovanje na ALU u Zagrebu (od 1984.) značajan je njezin angažman na realizaciji grafičkih mapa (prvu je objavila 1971. u nakladi Biškupić) i u suradnji s hrvatskim književnicima i pjesnicima. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu.


Na međunarodnoj sceni zabljesnula je već 1967. osvojivši prvu nagradu na Bijenalu mladih u Parizu. Dobitnica je nagrade Premio d’Italia – Golden Centaur (1982.), Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo (2004.). Redovita je članica HAZU-a od 1997.


Djela joj se nalaze u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u svijetu. Godine 2014. uvrštena je u Art Collection of the European Parliament (Bruxelles). U Galeriji Klovićevi dvori održana je 2016. njezina retrospektivna izložba »Putovanje zakutcima trajanja (uvijek na zavoju)«.