Međunarodni bijenale stakla

Neukrotivost i fragilnost stakla: I autorice iz Hrvatske izlažu u Bugarskoj

Kim Cuculić

S Međunarodnog bijenala stakla / FACEBOOK

S Međunarodnog bijenala stakla / FACEBOOK

Izlažu Dominique Jurić, Josipa Baljak, Ljiljana Barković, Matea Zeman i Tereza Vukić. Riječ je o prestižnom i profesionalnom umjetničkom događanju



SOFIJA  Na Međunarodnom bijenalu stakla u Bugarskoj izlažu i autorice iz Hrvatske – Dominique Jurić, Josipa Baljak, Ljiljana Barković, Matea Zeman i Tereza Vukić. Riječ je o prestižnom i profesionalnom umjetničkom događanju na kojem sudjeluju autori iz cijeloga svijeta, različitih izričaja, dobi i nacionalnosti. Na ovogodišnjem bijenalu predstavljeno je 158 umjetnika iz 41 zemlje.



Dominique Jurić rođena je u Zagrebu, gdje je studirala povijest umjetnosti i etnologiju. Kako ističe, staklo je sastavni dio njezinog DNK-a.


– U mojem umjetničkom traganju najviše me zaokuplja način kako opredmetiti vitraj, kako ga pomaknuti u 3D prostor. Igra svjetlosti koja se reflektira ili prolazi kroz obojeno staklo, najsnažnija je upravo kada se šarene mrlje preliju preko prostora/zidova. Iako se staklo može razbiti, upravo taj stakleni dio mene pokrenuo me je na vlastitu art-terapiju te sam nakon potresa koji su zadesili Zagreb krenula izrađivati objekte novog ciklusa, kaže Jurić.


Radovi u mediju stakla




Josipa Baljak je mlada umjetnica i učiteljica likovne kulture u osnovnoj školi, rođena 1996. u Zadru. Godine 2020. je diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci likovnu pedagogiju s kiparstvom kao glavnim modulom, a iste godine je dobila Rektorovu nagradu za izvrsnost. Na bijenalu se predstavlja radom koji je dio serije radova koji su modularni i promjenjivi od reljefnih kompozicija, prostornih instalacija do samostojećih skulptura koje su nastale unutar istraživanja promjenjivosti mjedene linije u obliku cijevi ili šipke koja se presavija u bezbroj mogućnosti promjene.


Prostor u kojem se održava bijenale

Prostor u kojem se održava bijenale



Ljiljana Barković rođena je 1980. u Rijeci. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani 2008. godine i stekla naziv akademske slikarice. U svojem radu bavi se kompleksnošću i slojevitošću likovnog prostora, istražujući sliku kao izgubljeni fenomen danas. Rad u mediju stakla pod nazivom »Par« je rad iz serije »Dualnosti«.


Otvoreno more


Matea Zeman rođena je 1980. godine u Rijeci, upisavši 2019. diplomski studij primijenjene umjetnosti, modul kiparstvo. Tereza Vukić diplomirala je slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Javna izlaganja započela je 2017. godine te je do sada sudjelovala na skupnim izložbama u Rijeci, Zagrebu, Labinu, Puli i Kranju.
Rad »Otvoreno more« nastao u mediju stakla simbolizira konstantnu kontradiktornost ove tekuće materije, koja je istodobno neukrotiva i fragilna. Organska forma stakla, koja je potpuno mobilna, omogućava pomicanje neovisnih staklenih ploča te je samim time ovaj rad interaktivan.
Bijenale je otvoreno do 7. studenoga ove godine u prostoru Nacionalne galerije »Square 500« obnovljene i proširene zgrade Novog bugarskog sveučilišta u Sofiji.