Fotografije austrijske umjetnice

“Mali svijet” Barbare Essl predstavljen na tršćanskoj izložbi

Sandy Uran

Barbara Essl, Linda Simeone i Michele Lobianco / Foto : S. URAN

Barbara Essl, Linda Simeone i Michele Lobianco / Foto : S. URAN

Essl se predstavila radovima realiziranim u vrijeme pandemije, točnije lockdowna, kako je sama kazala, kad je krenula sa slaganjem vlastitih radova, te je tako stare radove upotpunila novima



 


TRST  U DoubleTree by Hilton u Trstu inaugurirana je izložba fotografija austrijske umjetnice Barbare Essl naslovljena »Le petit monde – Mikrokozmos Barbare Essl«, koju se može razgledati do 2. veljače. Fotografkinja trenutno izlaže i u Rijeci, u Zajednici Talijana Rijeka, gdje se može razgledati njezina izložba naslovljena »Lost Places/Luoghi abbandonati/Napuštena mjesta«. U ponedjeljak, 22. siječnja u 15 sati, u Circolu će se ujedno održati vođenje kroz navedenu izložbu u društvu umjetnice Barbare Essl i riječke arhitektice Olge Magaš.


Jedan od radova na izložbi / Foto Sandy URAN


Stari i novi radovi


No, vratimo se viđenom na izložbi u tršćanskom Hiltonu. Essl se predstavila radovima realiziranim u vrijeme pandemije, točnije lockdowna, kako je sama kazala, kad je krenula sa slaganjem vlastitih radova, čišćenjem, te je tako stare radove upotpunila novima. Organizatorica izložbe Linda Simeone istaknula je vrijednost ove izložbe umjetnice, koja u svom životopisu bilježi i izložbe u Parizu i SAD-u, te je podcrtala činjenicu kako Essl na svojim fotografijama progovara o dualizmu, što je posebno vidljivo na fotografiji na kojoj Barbie lutka drži u ruci obožavatelja. Vijećnik regije Friuli Venezia Giulia, Michele Lobianco, naglasio je kako Essl svojim radovima gledatelja navodi na promišljanje o pojedinim važnim životnim aspektima. Sama umjetnica otkrila je kako su nastale pojedine fotografije; neke od njih nastavak su vizualne priče radova koji se mogu vidjeti u Circolu, jer se pojedine lokacije nastavljaju na fabulu napuštenih mjesta, poput recimo na fotografiji naslovljenoj »Game over« (»Igra je gotova«) u čijoj pozadini vidimo interijer bivšeg kina Vittorio Veneto u Trstu.


Fotografija naslovljena »Game over« / Foto Sandy URAN


Tehnički proces




Tijekom večeri je publika dobila priliku postavljati pitanja autorici, te smo tako, između ostalog, doznali da su figurice koje se vide na fotografijama vrlo male – imaju svega 15 milimetara. Essl je pritom i detaljno objasnila tehnički proces nastanka fotografija. Gosti su ovom prigodom imali priliku uživati i u gastrodelicijama Massima Randisa, partnera Barbare Essl, koji se bavi agroturizmom.


Detalj iz DoubleTree by Hilton / Foto Sandy URAN