Reakcija

Laginja o izložbi “Art/Rat/Tranzicija”: ‘Neki dobivaju honorare, a od nekih se očekuje da sudjeluju besplatno’

Edita Burburan

EPK neke umjetnike i neke projekte vrlo dobro honorira, uostalom to su javni i poznati podaci, dok se od nekih umjetnika očekuje da sudjeluju besplatno. Umjetnici, kao i svi drugi, rade za novac jer žive od svog rada - kaže Dalibor Laginja



RIJEKA – U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti nedavno je otvorena izložba »Art/Rat/Tranzicija«, koja je dio programa Rijeke 2020.


Na popisu brojnih sudionika ovog izložbenog projekta našlo se i ime priznatog umjetnika i scenografa Dalibora Laginje, koji se nedavno oglasio putem društvenih mreža s neobičnim uratkom – porukom koju je namijenio MMSU-u uz kratko objašnjenje: »Uz sitne korekcije, moj prvi i zadnji čisto konceptualni uradak.«


Pravila ista za sve


U pismu-poruci MMSU-u stoji kako je spreman participirati na izložbama i u projektima EPK-a, ali pod uvjetom da se oni i honoriraju. Ponukani ovom nesvakidašnjom reakcijom, upitali smo umjetnika za objašnjenje:




– Ne bih volio da me se krivo percipira, prvi bih se uključio u svaku volontersku akciju da pomognem oko bilo kojeg humanog ili smislenog projekta. Rado bih se uključio i pomogao svom gradu, ali smatram da bi to trebalo biti pravilo koje jednako vrijedi za sve. EPK neke umjetnike i neke projekte vrlo dobro honorira, uostalom to su javni i poznati podaci, dok se od nekih umjetnika očekuje da sudjeluju besplatno. Smatram da bi pravila trebala biti ista za sve – zaključuje Laginja.


Neprihvatljiva situacija


Dalibor Laginja odnedavno je umirovljeni riječki scenograf riječkog kazališta, no i dalje intenzivno radi na svojim slikama i projektima. Na ovu reakciju također ga je potaknula i činjenica kako ga nitko iz EPK-a do sada nije kontaktirao da sudjeluje u njihovim projektima:


– Ravnatelja MMSU-a, Slavena Tolja, nedavno sam susreo u gradu i on mi je usput ponudio suradnju pod objašnjenjem da je to njegova zadnja izložba te da bi rado objedinio riječke umjetnike u tom svom zadnjem projektu – opisuje svoj slučajan susret s ravnateljem MMSU-a, čiji je mandat započeo 2012. godine kad je stigao u Rijeku iz Dubrovnika. Laginja također naglašava kako ga već više od dvadeset godina nitko nije kontaktirao niti za kakvu suradnju:


– Ne mislim da u EPK-u sjede glupi ljudi, već samo da imaju obrazac ponašanja koji je određenoj sredini prihvatljiv. Naravno, krivnju snose i umjetnici koji pristaju na sve i svašta. Ignorancija vlada otkako je Berislav Valušek smijenjen s mjesta ravnatelja Moderne galerije, jer on je za svog mandata jako puno učinio za riječke umjetnike. Neprihvatljivo je da neki dobivaju honorare za svoj rad, a neke se poziva na besplatnu suradnju. Umjetnici, kao i svi drugi, rade za novac jer žive od svog rada. Rekao bih da je ova situacija neprihvatljiva za svakog umjetnika – zaključuje Laginja.